Китай уволни висш военен за подкупи

Китай уволни висш военен за подкупи | StandartNews.com

Пекин. Един от най-висшите военни в Китай бе обвинен в приемане на подкупи и бе изключен от Комунистическата партия, предадоха световните агенции, цитирайки официални източници.

Генерал Шу Кайху, който е бил член на китайското Политбюро, ще бъде предаден на прокуратурата за военен съд.

Смята се, че е бил под домашен арест в продължение на няколко месеца.

Анализатори твърдят, че това може да бъде най-големият военен скандал, който Китай е виждал в продължение на много години.

Синхуа съобщи, че президентът Цзинпин е одобрил решението за изхвърлянвто на генерал от редиците на партията и предаването му на военните прокурори.

Слуховете около разследването бяха разпространявани в продължение на месеци. Този ход се представя в държавните медии като част от битката на правителството срещу корупцията.

Две други фигури с висок профил, също бяха изгонени от комунистическата партия за корупция в понеделник - Жианг Жиемин, бившия шеф на комисията за регулация на държавните активи, и Уанг Уонгчун, заместник-ръководител на държавния енергиен гигант China National Petroleum Company (CNPC).

Десетки хиляди служители са били арестувани, тъй като Цзинпин започна кампания за борба с корупцията през 2012 година.

Президентът предупреди, че оцеляването на комунистическата партия е застрашена от корупция и обеща да изкорени всеки корумпиран служител.

Китайската армия е изклюяително активна в икономиката на страната, като притежава и контролира основни компании в сферите на строителството, тежката индустрия, енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай