Вторник,

Христо Грозев с разкрития за здравето на Навални. Номерът на КГБ

От: СТАНДАРТ -
1453
Христо Грозев с разкрития за здравето на Навални. Номерът на КГБ
A
A
A

Страшни разкрития за здравето на най-известния руски опозиционен лидер Алексей Навални направи разследващият журналист Христо Грозев.

Повече от 860 дни Алексей Навални е в затвора, състоянието му се влошава периодично и има тревожни сигнали. В последните дни Навални рязко и застрашително отслабна. Появиха се хипотези, че отново е бил отровен.

Навални се държи абсолютно противозаконно и противоконституционно в карцер. През всички тези месеци ние видяхме няколко различни опита здравословното му състояние да бъде влошено по изкуствен начин, коментира пред Нова тв Грозев.

„При него в карцера се вкарваше втори съкилийник, който винаги имаше някакво инфекциозно заболяване. Очевидно - с надежда и Навални да получи такова”, посочи разследващият журналист. Той допълни, че през последните седмици има влошаване на здравето на руския опозиционер, който е загубил повече от 10 кг.

„Има много силни болки в стомаха, които не могат да бъдат диагностицирани. Местната медицинска служба отказва да му даде резултатите от изследванията и да му обясни какво става с него. Да не забравяме, че той беше отровен неотдавна с „Новичок”, каза още журналистът.

Грозев разкри, че човек от администрацията в затворите е сигнализирал адвокатите на Навални, че се готви провокация срещу него, която ще бъде под формата на сбиване с негов съкилийник.

„Това е стар трик, използван от КГБ и ФСБ, за да се разправят със своите врагове”, подчерта той.

Грозев коментира и изтеклите секретни документи от Пентагона. В разплитането на случая участва и „Белингкат” - групата от разследващи журналисти, част от която е и Грозев. По случая беше задържан младеж на 21 г. - служител на военна база, който искал да се похвали на свои приятели, че има достъп до подобни материали.

„В миналото сме виждали изтичането на много конфиденциални данни във форуми за игри. Много от хората, които участват в тези форуми, са служители в големи компании, които произвеждат оръжия. В случая възниква въпросът как е възможно човек, който е неуравновесен, за когото съучениците му го описват като затворен, да бъде допуснат към работата”, уточни той.

Относно споменаването на България в документите и твърденията, че сме предлагали безвъзмездно да дарим своите МиГ-ове на Украйна, Грозев заяви: „Точно тази част от документите, които излязоха в мрежата, не изглежда манипулирана. Всичко изглежда логично. Но това е едно аналитично мнение на хора от ЦРУ”.

„Ако има някакъв разнобой, той е в контекста - това безвъзмездно предлагане на МиГ-ове дали е било в резултат на някакъв общ контекст, в който Америка предлага нещо друго на България. Но да е измислено изцяло - абсолютно невъзможно”, категоричен е Грозев.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com