Кайро отново потъна в кръв

Престрелка с военните взе жертви, съдбата на Морси неясна

Кайро отново потъна в кръв | StandartNews.com

София. Най-малко трима привърженици на сваления египетски президент Мохамед Морси намериха вчера смъртта си при престрелка с армията в Кайро, съобщи АФП. Има и ранени, като броят им не се уточнява.

Престрелката е станала до сградата на Републиканската гвардия, която е натоварена с охраната на египетския президент. По-рано през деня египетската армия обяви, че ще гарантира правото на мирни протести на гражданите, съобщи Би Би Си.
Привържениците на сваления президент излязоха на шествие след петъчната молитва в знак на протест срещу военния преврат и вълната арести на ръководители от движението Мюсюлмански братя. Обединени в "Национален фронт за защита на легитимността" основните ислямистки движения призоваха симпатизантите си да излязат на мирен протест. От своя страна коалицията срещу Мохамед Морси отправи спешен призив към своите съмишленици за многобройни демонстрации.
По-рано вчера ислямисти нападнаха полицейски и военен пост в Синай. Един египетски войник бе убит, а двама ранени при координарана атака, уточни военен източник.

Междувременно съдбата на самия Морси остава неясна. Смята се, че той е задържан и е в министерството на отбраната. Много международни лидери призоваха Египет да се върне към принципите на демокрацията. САЩ оказват натиск на страната за връщането на Мохамед Морси.

Египетският външен министър Мохамед Камел Амр от своя страна заяви, че е уверил в телефонен разговор държавния секретар на САЩ Джон Кери, че свалянето на президента на Египет Мохамед Морси не е военен преврат.

"Американската страна е стратегически партньор на Египет и благосъстоянието на Египет е важно за тях. Надявам се, че американците възприемат правилно ситуацията и разбират, че това в никакъв случай не е военен преврат. Това всъщност бе волята на мнозинството от народа", заяви Амр.

Армията подчерта по-рано, че "мирните събирания и свободата на словото са гарантирани за всички. Египтяните спечелиха това като едни от най-важните придобивки на славната си революция. Прекомерната употреба на това право без причина може да доведе до вредни последствия, включително блокирането на пътища, забавянето на изплащането на държавни помощи и разрушаването на институции, застрашаването на социалния мир и националния интерес и влошаването на сигурността и икономиката на Египет", отбелязва египетската армия.

Международната общност следи отблизо събитията, но се въздържа да определи смяната на властта като военен преврат, което би довело до санкции за Египет.

Руските туристи се уплашиха от пуча

Броят на резервациите за Египет от руски туристи е намалял с 20-30% в сравнението с юли предишната година, съобщи говорителката на Ростуризъм Ирина Щеголкова, цитирана от Интерфакс. По думите й има и случаи на единични откази от вече платени пътувания до Египет. Туристическият бранш смята, че в бъдеще положението с пътуванията и почивките в страната на фараоните ще зависи дали сегашните безредици ще прераснат в гражданска война. За момента руското външно министерство не е издало предупреждение към руснаците да не пътуват до Египет. В момента там се намират не повече от 60 организирани туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай