Кървава битка за Истанбул и Анкара. Задава ли се обрат?

Според предварителни данни от преброяването на гласовете на изборите

Кървава битка за Истанбул и Анкара. Задава ли се обрат? | StandartNews.com

Източник: Фото: ТРТ

Кървава битка за двата най-големи града в Турция - Истанбул и Анкара.

Настоящите кметове на Анкара Мансур Яваш и на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу водят на местните избори, според предварителни данни от преброяването на гласовете на изборите, състояли се днес в Турция.

Според 35,8 на сто от преброените бюлетини кметът на Анкара Мансур Яваш от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) води с 58,5, а Тургут Алтънок от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 33,9 на сто от гласовете, сочат данни на телевизия ТГРТ. 

Започна голямата надпревара в Турция. Първи резултати

Според преброени 62,1 от бюлетините настоящият градоначалник на Истанбул от НРП Екрем Имамоглу на този етап има подкрепата на 50 на сто от избирателите, а основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум е подкрепен от 41,4 на сто от избирателите. 

Оспорвана битка за кметския пост се очертава и в егейския град Измир (трети по големина в Турция). Според преброени 55,1 от бюлетините Джемил Тугай от НРП получава 47,9 на сто от гласовете, а Хамза Даг от ПСР има подкрепата 37,8 процента от избирателите, сочат данни на ТГРТ.  

Според предварителни данни на Анадолската агенция прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в десет окръга в Източна и Югоизточна Турция. 

Според 43,3 на сто от преброените бюлетини в населения главно с кюрди град Диарбекир кандидатката на ДЕМ за кмет на града Айше Серра Буджак Кючюк води с 63,41, а кандидатът на ПСР Мехмет Хали Билден получава 16,50 на сто от гласовете.

Изборите днес започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч. Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция, както и при предишни избори, взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай