Капан за Путин. Ето къде го чакат, за да го арестуват

Република Южна Африка го предупреди

Капан за Путин. Ето къде го чакат, за да го арестуват | StandartNews.com

Република Южна Африка (РЮА) индиректно предупреди Владимир Путин да не участва в срещата на върха на БРИКС, защото може да бъде арестуват. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския лидер заради военни престъпления в Украйна.

РЮА признава международния съд и ще има ангажимент да арестува Путин, ако той се появи за срещата през август, която ще се проведе в страната.

РЮА "осъзнава правните си задължения" към Международния наказателен съд, заяви говорителят на президента Винсент Магвения във връзка със заповедта за арест на Владимир Путин, издадена от съда в Хага на 17 март.

Срещата на върха на БРИКС ще се проведе в именно в Южна Африка през август тази година, а Русия е част от групата.

Очакваше се самият Путин да присъства на събитието, но последните коментари от властта в африканската страна сочат вече съвсем друго, предаде Актуално.

„Ние, като правителство, сме наясно със законовото си задължение. Въпреки това от сега до срещата на върха ще продължим да работим с различните заинтересовани страни", заяви в неделя говорителят на президента на РЮА, цитиран от „Ройтерс“. Въпреки че няма официално потвърждение за посещението на Путин, се очакваше той да присъства на 15-ата среща на върха на БРИКС, както направи през 2013 г.

БРИКС е наименованието на група страни с влияние в международната икономика - представлява акроним от имената на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Подобно посещение на руския лидер би поставило правителството в РЮА, което не осъди руската инвазия в Украйна, в несигурно положение след издадената заповед от Хага.

"Приемаме за сведение доклада за заповедта за арест, която МНС издаде", заяви Магвения.

"Южна Африка продължава да се ангажира и силно желае конфликтът в Украйна да бъде разрешен по мирен път чрез преговори".

Припомняме, че Кремъл отхвърли заповедта на съда в Хага за арест на Путин заради депортирането на украински деца и други военни престъпления в Украйна.

Причината е, че Руската федерация не е подписала основополагащия документ на МНС - Римския статут. САЩ и Украйна също не са го ратифицирали. Китай, Индия и Израел са в тази компания, а Судан признава юрисдикцията на съда, но след като той търси отговорност на властимащ в африканската държава, отменя признаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай