Какво видя екипът на МААЕ в Запорожие

Посещение на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия

Какво видя екипът на МААЕ в Запорожие | StandartNews.com

Физическата цялост на АЕЦ "Запорожие" е била нарушена. Това съобщи след посещението си там генералният директор на Международната агенция за атомна енергия.

Рафаел Гроси потвърди, че инспектори на Агенцията остават в централата. Какво още видяха международните експерти - вижте още от коментара на техния ръководител.

Часове след посещението на екип на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, Агенцията разпространи снимки от обиколката на инспекторите и срещите им с украинските специалисти, които работят там. Няколко часа по-късно част от инспекторите, включително генералният директор на Агенцията, си тръгнаха.

"Въпреки че бях там за четири или пет часа, видях достатъчно. Успях да обиколя целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за действия при спешни ситуации, дизеловите генератори, контролните зали и други помещения. Набелязахме три или четири ключови места, които първо да разгледаме и успяхме да го направим", каза Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, цитиран от БНТ.

Според украинския оператор "Енергоатом" в централата остават петима инспектори, а Рафаел Гроси увери, че присъствието на представители на МААЕ ще бъде продължително.

"Техниците са разпределени на две групи. Едната ще остане до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата и в някакъв смисъл да продължи това, което започнах, и да задълбочи първоначалните наблюдения", коментира Рафаел Гроси.

По думите му експертите на МААЕ ще изготвят доклад за състоянието на ядрения обект, предоставяйки безпристрастна, неутрална техническа оценка на случилото се на място. Той изтъкна, че притесненията за централата остават, докато ситуацията не се стабилизира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай