Сряда,

Какво е да си в самолет, разпадащ се в небето?

От: Стандарт -
Какво е да си в самолет, разпадащ се в небето?
A
A
A

Какво е да си в самолет, който се разпада във въздуха? Потресаващи разкази на пасажери, които са били в боинг модел 777 на United Airlines, който се запали, а отломки от него паднаха над Денвър.

Силният гръм подсказва на пътниците на United Flight 328, че нещо не е наред.

На борда му има 241 души в полета, пише "Блиц". Някои от тях вдигат сенниците си, за да видят какво се случва. А пред очите им се открива ужасяваща гледка - двигателят гори. Други правят обратното - покриват прозорците си, прегръщат близките си и се молят. А долу, в Денвър, хората търсят къде да се скрият, за да избегнат отломките, падащи от небето. Някои от тях са с размери на къщите, край които падат.

Пилотите веднага се връщат обратно към летището и кацат безпроблемно. Забележително е, че няма съобщения за ранени хора нито във въздуха, нито на земята.

И все пак интервюта с пътници показват, че инцидентът е уплашил всички. Ето как реагират хората във въздуха и онези на земята в тези напрегнати моменти

"Чу се силен гръм"

"Имаше силен гръм, звук, който не искате да чувате, когато сте в самолет", казва Лок, който лети със съпругата си. "Моментално вдигнах сенника си и бях доста уплашен, когато видях, че двигателят от моята страна липсва. Със съпругата ми просто се радвахме, че не бяхме над океана, защото натам се бяхме насочили", казва той.

Лок споделя, че е усещал страха в самолета, но всички са запазили спокойствие.

"Много хора не можеха да видят двигателя, така че аз бях малко по-паникьосан, защото го виждах и знаех, че това не е правилно", каза той.

Нейт Фишър също чува ужасяващия звук. "Помислих си, че мълния е ударила самолета", каза той пред филиала на CNN KCNC.

Когато Боб Браун чува експлозията, той поглежда през прозореца си, вижда повредата на двигателя и вади телефона си, за да го заснеме. "Погледнахме се с жена ми, хванахме се за ръце и просто си пожелахме да видим децата си отново", споделя той.

Майк Вена бил в средата на самолета, когато чува експлозията. "Самолетът просто започна да трепери и беше така за около половин час, докато не кацна", разказва той пред KCNC.

"Нека просто се помолим...".

Вена каза, че професионализмът на екипажа ги е успокоявал, но той все пак изпитвал притеснение.

"Нямаше паника сред екипажа, нямаше паника сред пътниците", казва той. "Просто се притеснявах за децата си, защото те не бяха с нас, а това бе първата ни ваканция сами от 21 години насам.".

"Първоначално бях доста паникьосан", казва Дан Смит от Портланд, Мейн, пред KCNC. "Но мисля, че екипажът свърши добра работа по успокояването."

Бренда Дон, която пътува с децата си, видяла дима пред прозореца и веднага разбрала, че нещо не е наред. "Дъщеря ми седеше до прозореца, а аз казах: "Не гледайте, нека го затворим и просто се помолим", споделя тя пред KUSA. "И това направихме. Просто се държахме за ръце и се молехме."

Даниел Томас, която живее в Хонолулу, похвали екипажа за поведението им. "Мисля, че пилотите имаха огромна заслуга за това, да накарат всички да се чувстват в безопасност", разказва тя.

А Трой Луис твърди, че още от самото начало е бил уверен, че ще се върнат безопасно.

"Веднага щом направихме завой и видяхме пистата, се уверих, че ще оцелеем. Със семейството ми си казахме, че се обичаме", споделя той пред KUSA. "Това ви кара изведнъж да си спомните всички онези неща, които лесно можете да забравите."

След като се върнал безопасно на сушата, Лок споделя, че е успокоил нервите си и се е подготвил за останалата част от пътуването. "Пийнах един коктейл. И, да, ще опитаме отново. Ще опитаме отново. Този път шансовете са при нас", казва той и не е сам в желанието да продължи пътуването си. United Airlines заявиха, че по-голямата част от пътниците са предприели още един полет на компанията до Хонолулу, докато "тези, които не желаят да пътуват с нас тази вечер, са получили настаняване в хотел".

Какво направиха хората на земята?

Докато тези във въздуха се притеснявали за кацането, тези на земята вдигали очи към небето, за да видят отломки, падащи от самолета.

Голямото кръгло покритие на двигателя паднало точно до жилище, но за щастие пропуснало да причини по-сериозни щети. Кирби Клементс, собственикът на жилището, споделя пред KMGH, че смята, че батутът на съседа му го е изхвърлил в двора му: "Но щом отворих вратата, видях, че е паднала част от двигател на самолет."

Кийрън Кейн сподели пред CNN, че си е играла с децата си в местно начално училище, когато самолет прелетял и се чул силен взрив. "Видяхме как премина, чухме голямата експлозия, погледнахме нагоре, в небето имаше черен дим", казва Кейн.

"Отломките започнаха да валят, изглеждаха сякаш се носят и не са много тежки, но всъщност сега, когато ги гледаме, гигантски метални парчета са навсякъде", казва той. "Бях изненадан, че самолетът продължи без да променя траекторията си или да прави каквото и да било. Той просто продължи да върви по пътя, сякаш нищо не се е случило", разказва мъжа. Той и децата му са се подслонили в беседка близо до детската площадка и са наблюдавали как отломките се спускат на около две или три пресечки.

Един собственик на жилище в Брумфийлд казва пред KCNC, че правил сандвичи за дъщерите си, когато отломки от самолета се разбиват в покрива му.

Друг мъж, Марк Москович, споделя, че е чул силен взрив, а когато е погледнал навън, видял голямо парче метал, падащо от небето на улицата. "Качих се на горния етаж, за да видя жена ми и бебето, които спяха, за да се уверя, че са в безопасност", казва той.

Джим Хънтър тренира футболисти в Комънс Парк, когато вижа, че отломките падат от небето. Футболният отбор се скрива на сигурно място и никой не пострада. "Те бяха навсякъде. Небето беше пълно с тези парчета, падащи върху полето", казва той пред KUSA.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички