Как вратовръзка спаси търговски представител на 9/11

Всеки ден правим избори без да осъзнаваме, че те може да са съдбовни

Как вратовръзка спаси търговски представител на 9/11 | StandartNews.com

Джоузеф Лот, търговски представител за компютри Compaq, оцеля в един от най-смъртоносните дни в съвременната американска история - атентатите на 11 септември 2001 г., благодарение на любовта си към арт вратовръзките. „Обичам импресионистичните картини и ги използвам за игра с децата ми. Слагах арт вратовръзка и след това питах трите ми дъщери кой е художникът“, разказва Лот пред StoryCorps.

На сутринта на 11 септември 2001 г. той е в командировка с колеги в Ню Йорк. Облякъл е зелена риза за среща с колеги в хотел „Мариот“, който е между кулите близнаци. Предстои му и да говори на конференция в ресторанта Windows on the World на 104-я етаж. На закуска колежката му Илейн Грийнбърг му подарява вратовръзка с натюрела на Моне, която е купила при пътуването си в Масачузетс. Била в червено и синьо. „Казах й: Това е толкова хубав жест. Ще я нося докато говоря“. Тя отвърнала: „Няма да сложите червено-синя вратовръзка със зелена риза“. След като закуската приключи, колегите ми се насочиха към Windows on the World, разположен на 104-ия етаж на Северната кула, и аз се върна в хотелската си стая, за да сменя ризата. Сложих бяла. Докато чаках да сляза от седмия етаж обратно във фоайето и да взема асансьор, който да ме отведе до върха, почувствах внезапно движение в сградата“, спомня си Лот. Той оцелява. Но не и Елайн Грийнберг, която му е подарила вратовръзката на Моне.

Всеки ден хората правят избори – кой полет да изберат, по кой път да поемат, коя книга да прочетат, дали да тичат до работа или да се отбият за кафе. Никой обаче не осъзнава, че понякога едно просто решение може да значи толкова много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай