Къде работят децата на руските олигарси

Хотелиерът Антон Федун в игралната зала на лондонския си The Ampersand Hotel

Къде работят децата на руските олигарси | StandartNews.com

Едни са в компанията на баща си, но други са избрали свой собствен път

Къде и какво работят децата на руските олигарси? На този интересен въпрос отговори руското списание "Форбс", което е направило проучване за първите 150 най-богати руснаци. Някои от наследниците се ориентират към кариера в семейния бизнес, но други имат смелостта да отворят собствен. Пълно предаване на бизнеса в ръцете на "децата" не е много разпространено и тези случаи са единични, но много от наследниците на руските богаташи напълно разчитат един ден да поемат бизнеса.

В империята на петрола се труди единственият син Юсуф на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов, който неотдавна беше в България. Работното място и длъжността му обаче се пазят в дълбока тайна. За последен път Юсуф е засечен в Когалъма по време на откриването на Имилорското нефтено находище през октомври 2014 г. Интересното обаче е, че през април 2015 г. в списъците на служителите на "Лукойл - Западен Сибир" той вече не фигурира, а на страницата му в Instagram се появява надпис "Реших да проуча добива на диаманти". Най-вероятно става дума за компанията "Архангелскгеолдобыча", която е предприятие на "Лукойл" за добив на диаманти.

В съвсем друг бранш е дъщерята на петролния бос Ралиф Сафин - предприемач, бивш вицепрезидент на "Лукойл", политик, член на Съвета на Федерацията във Федералното събрание на Русия и сенатор на Република Алтай. Щерката на Сафин напълно се е отдала на изкуството. Става въпрос за изключително красивата, талантлива и обаятелна певица Алсу, която също е гостувала у нас.

Вицепрезидентът на "Лукойл" и стар другар на Вагит Алекперов - Леонид Федун, има две деца - син Антон и дъщеря Екатерина. Антон Федун предпочете сферата на хотелиерството пред петролния бизнес. Във Великобритания младежът е изучавал мениджмънт и туризъм, като допълнително е минал курс по хотелски мениджмънт в австралийския университет "Бонд". По време на обучението си е работил в туроператорска фирма, бил е юридически консултант и дори касиер в благотворителен магазин. Помагал е активно на компанията на баща си да отвори хотел в Крим и едва след всичко това е получил благословията от Леонид Федун да отвори собствен хотел в Лондон. Сестра му Екатерина Федун живее в Лондон, но след дипломирането си като специалист "Връзки с обществеността" в престижния университет МГИМО. Тя продължава обучението си, като завършва мениджмънт в колежа Риджентс. На Острова момичето започва работа по специалността си като ПР в агенцията Bacchus, която сътрудничи с певицата Бионсе, моделиера Кристиа Лакруа и модна къща Givenchy.
Въгледобивният бизнес на основателя на гигантската компания "Аллтек" Димитър Босов изобщо не е заинтригувал сина му Артьом. След дипломирането си в МФТИ той продължава научната си дейност с аспирантура в приложната математика. Още от втори курс Артьом паралелно работи като аналитик в "Роснано", след което сътрудничи на фонда Kite Ventures, а през 2010 г. основава и оглавява компанията FreetoPay, която се занимава с реклама и рекламни технологии в интернет, което е твърде далеч от семейния бизнес на добив на въглища.

Ксения Франк, дъщерята на приятеля на Путин и милиардер Генадий Тимченко, също като баща си е гражданка на Финландия и живее в Женева. През 2008 г. се омъжва за сина на генералния директор на компанията "Совкомфлот" Глеб Франк. През 2012 г. влиза в съвета на директорите на компанията на баща си "Трансойл", като оглавява благотворителния фонд. През 2013 г. президентът на Русия Владимир Путин награждава дъщерята на своя приятел с ордена на дружбата "за укрепване на приятелството и сътрудничеството с Русия, а също така и развитието на научните и културни връзки и активна благотворителна дейност".

Аркадий Романович Абрамович-младши започва своя бизнес още като студент. През 2011 г. на негово име е била регистрирана инвестиционната компания ARA Capital, която веднага се сдобива с блокиращ пакет от акции на компанията Zoltav Resources - регистрирана на остров Джърси холдингова компания, която притежава активите в нефтогазовия сектор в Русия и СНГ. Към инвестициите си Абрамович-младши подхожда изключително внимателно и сериозно. По време на лятната ваканция през 2012 г. той дори отива на стаж в лондонския офис на "ВТБ Капитал". През април 2015 г. Абрамович-младши вече притежава 39,62% от акциите на Zoltav, като се има предвид, че капитализацията на компанията е била над 98 млн. долара. Аркадий Абрамович притежава голям дял в усвояването на Колтогорското петролно находище.

Александър Векселберг по време на обучението си в САЩ живее в общежитие и то сравнително скромно с бюджет от 800 долара на месец. "Повече не му трябват, нали е отишъл, за да учи там", разказва богатият му баща, бизнесменът Виктор Векселберг. След дипломирането си от Йелския университет Александър остава в САЩ, където успешно развива собствен технологичен бизнес, който изобщо не е свързан с бизнеса на Векселберг-старши.

Саид Керимов, синът на сенатора Сулейман Керимов, в момента е трети курс студент в Международния институт по енергетическа политика и дипломация в МГИМО, като отлично усвоява специализацията по "Международен бизнес и делова администрация". През 2014 г. студентът се прочу, след като купи от бизнесмена Владимир Потанин най-голямата верига кинозали в Русия "Синема парк" за 300 млн. долара. През април 2015 г. стана известно, че собственик на 40,22% от Polyus Gold е не само фонд "Сулейман Керимов", но и самият Саид Керимов.

Едно е ясно - няма твърдо правило, което се следва от децата на богаташите. Тези от тях, които ги е страх да предприемат самостоятелна стъпка в живота или просто ги мързи да развият собствено ноу-хау, продължават президентските и директорски постове във фирмите на бащите си. По-смелите и находчиви предприемат нещо коренно различно, което дори да не ги свързва с фамилния имидж. И в двата случая едно обаче е сигурно и не подлежи на промяна и това е златното правило - "пари при пари отиват!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай