Истанбул се готви за мащабен митинг

Истанбул се готви за мащабен митинг | StandartNews.com

Истанбул се готви за голям митинг, който ще се проведе днес на площад "Йеникапъ" край Мраморно море. За пръв път в близката история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли, съобщи БТА и bTV.

Митингът ще бъде заключителният от серията прояви "в защита на демокрацията", започнали по призива на държавния глава след метежа и ще е под наслов: "Голямата среща на демокрацията".

Той е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган, който лично покани лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели да присъстват и да произнесат речи. Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата партия, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт.

Кълъчдароглу отначало отхвърли поканата на Ердоган, като го обвини, че е пренебрегнал критиките и препоръките на НРП по отношение на указа за извънредното положение и законовите промени. Турският премиер Бинали Йълдъръм отиде лично при Кълъчдароглу, за да му предаде посланието на Ердоган и да го увери, че неговите препоръки ще бъдат взети под внимание. Кълъчдароглу свика изпълнителното бюро на НРП и то излезе с решение да присъства на митинга и да произнесе реч.

Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга. На демонстрацията ще присъства цялото правителство, както и много депутати.

Апелът към участниците е да носят само националния флаг. „Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията", се казва в съобщение на Партията на националистическото действие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай