Интернетът в КНДР е само партиен лукс

Кой има достъп до социалните мрежи

Интернетът в КНДР е само партиен лукс | StandartNews.com

За реалния живот в Северна Корея се знае малко, но скромната информация показва, че жителите й невинаги са толкова изостанали, колкото си ги представяме. Севернокорейците също имат смартфони и дори социални мрежи.

Всъщност, поне няколко милиона души в КНДР имат смартфони с мобилен интернет. Устройствата са произведени в Китай или са сглобени локално. Информацията за "севернокорейския уеб" и неговите социални мрежи обаче е много по-оскъдна, пише дир.бг.

Достъп до сайтове, като Facebook, Twitter и YouTube имат само малцина.

Една съществена част от тях са членове на партийния елит в страната. Данни разкриват, че най-голяма е употребата на Facebook в Пхенян. Това е най-ползваната чужда социална мрежа в Северна Корея, като се предполага, че тя е популярна особено сред децата на управляващата класа.

Facebook, Twitter и YouTube обаче се ползват много и от хора, принадлежащи на разузнаването. Известно е, че севернокорейците следят профилите в Twitter на водещите американски и западни политици.

В периода между 2014 и 2016 година Северна Корея затруднява достъпа до "западните" социални мрежи за хората с интернет. Блокирането на сайтовете се оправдава, като "борба с дезинформацията и идеологическата диверсия".

Негласната политика на YouTube е да премахва видеа на севернокорейци. Пример за това е официалният канал на КНДР в YouTube - "Uriminzokkiri". YouTube е изтрил над 11 000 видеа, качени между 2010 и 2017 година..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай