Имаше ли пуч в Русия и защо ген. Армагедон подкрепи Пригожин

Защо генералите мразят Шойгу

Имаше ли пуч в Русия и защо ген. Армагедон подкрепи Пригожин | StandartNews.com

В Русия е планиран мащабен военен преврат, който е бил подготвен предварително. Ръководителят на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е подкрепян от генерал Сергей Суровикин - заместник-командващ на руските войски в Украйна и главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия и командващия въздушнодесантните войски Михаил Теплинский. Това съобщава Телеграм каналът "Шпионско досие" преди да стане ясно, че Пригожин спря настъплението към Москва и заповяда на наемниците да се върнат в полевите лагери, пише lupa.bg.

Това обаче не отменя въпроса дали наистина в Русия е бил готвен военен метеж заради недоволство срещу висшето военно командване и лично срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу, който по образование е инженер и попада в армията случайно, без да е бил командир.

Активните военни действия на бойците на "Вагнер" в Русия е планирана операция, за която беше необходим само спусък - обстрелът на "тиловите райони" на ЧВК "Вагнер", предава украинският сайт "Обозревател".

"Идеята за ликвидиране на частната военна групировка от Министерството на отбраната на Руската федерация наистина съществуваше. Пригожин беше предупреден, така че опитът се провали. Ударите паднаха по точки за разполагане - примамки. ЧВК не претърпя значителни загуби", се казва в съобщението. Според него Пригожин е бил предупреден от руския генерал Сергей Суровикин, известен като генерал Армагедон.

Ген. Суровикин беше за кратко командир на руските войски в Украйна, но в началото на януари т.г. президентът Владимир Путин назначи за ръководител на специалната военна операция в Украйна началника на Генщаба ген. Валерий Герасимов, а Суровикин стана негов заместник. Преди това генерал Армагедон, наречен така заради особената си жестокост, е служил в Таджикистан, Чечня и Сирия.

"Също на страната на Пригожин е командирът на въздушнодесантните войски генерал-полковник Теплинский. Личният състав на ВДВ също има подобни настроения", се добавя в съобщението.

През последните месеци се наблюдава сериозен разнобой между "Вагнер" и официалното военно командване, като Пригожин нееднократно атакува министъра на отбраната Сергей Шойгу и генералитета, че не ръководят добре т.нар. специална военна операция в Украйна и руските сили търпят големи загуби. 

В същото време Шойгу и ген. Герасимов не бяха никак доволни, че някои бързи победи на Русия в Украйна се дължаха на наемниците, а не на редовната руска армия. 

Шойгу и Герасимов искат да подчинят частната "Вагнер"

Истината е, че кадровите руски военни винаги са гледали с недоверие към дългогодишния министър на отбраната и доверен човек на Путин - Сергей Шойгу, защото той не е кадрови военен, а по образование е строителен инженер и като ръководител на армията и на Министерство на отбраната попада като "парашутист".

Неговата политическа кариера започва по времето на първия руски президент Борис Елцин. През 1991 г. Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика превръща Шойгу в министър.

На 6 ноември 2012 г. Шойгу е назначен за министър на отбраната, когато Путин премахва своя дългогодишен съюзник Анатолий Сердюков.

Според някои експерти, така наречената „Петербургска група“ силовики, съставена от Сергей Иванов, Сергей Чемезов и Виктор Иванов, пожелава някой от сътрудниците ѝ да заеме мястото на Сердюков в Министерството на отбраната. Путин не желае да ги подсилва, затова избира неутралната фигура Шойгу, който няма общо с армията, но става армейски генерал.

В крайна сметка ескалацията между "Вагнер" и Министерство на отбраната настъпи, след като руското военно командване заповяда да бъдат атакувани наемниците, понеже не се подчинявали на Шойгу. Дни преди това Евгений Пригожин заяви, че бойците от неговата ЧВК "Вагнер" няма да подпишат никакъв договор с министъра на отбраната на Русия.

От своя страна ген. Шойгу нареди на всички "доброволчески отряди" да подпишат договори с неговото министерство до края на юни - стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Пригожин заяви, че "Вагнер" е напълно подчинен на интересите на Русия, но че високоефективната му управленска структура ще пострада, ако се подчинява на Шойгу. Министърът всъщност не иска да има двувластие по отношение на специалната военна операция в Украйна.

"Шойгу не може да ръководи правилно военни формации", каза Пригожин и допълни, че "Вагнер" координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха "генерал Армагедон".

Пригожин заяви, че заради отказа му да се подчини на заповедта министерството би могло да спре доставките за "Вагнер". 

"Това, което ще се случи след тази заповед, е да спрат да ни снабдяват с оръжия и боеприпаси. Ще се разберем, както се казва", заяви Пригожин. "Когато обаче стане напечено, ще дотичат при нас и ще ни дадат оръжия и боеприпаси и ще молят да им помогнем."

В отговор лидерът на „Вагнер“ обяви Поход на справедливостта към Москва и нареди на хората си да превземат военния щаб в Ростов, в Южна Русия. В крайна сметка на 100 км от руската столица Пригожин заповяда на наемниците да спрат похода и да се върнат в полевите си лагери в Украйна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай