Хизбула е "основен компонент на ливанското общество"

Хизбула е "основен компонент на ливанското общество" | StandartNews.com

Бейрут. Ливан поиска от Европейския съюз да не добавя Хизбула в черния списък на терористичните организации, наричайки групата "основен компонент на ливанското общество", предаде Ал Джазира.

Искането дойде в четвъртък, след като външните министри от ЕС се подготовяха да обсъдят дали да добавят въоръженото крило на Хизбула в списъка си с терористични групи.

Изявление от офиса на президента на Ливан гласи, че е "помолен министърът на външните работи да уведоми Европейската комисия и държавите-членки за искането на правителството да не се поставя Хизбула, основен компонент на ливанското общество, в списъка на терористичните организации".

Дипломатически източници заявиха, че външните министри на ЕС са определили да се реши в понеделник дали да включи в черния списък военното крило на Хизбула.

Шиитското мюсюлманско движение има силно присъствие в сегашното правителство на Ливан, което бе избрано на парламентарните избори през 2014 година.

Искането на Ливан съвпадна с първата годишнина от смъртоносната атака срещу израелски туристически автобус в Сарафово, и призова на България за прилагане на санкции срещу Хизбула, обвинена от Израел и редица съюзници, че стои зад атентата.

На 18 юли 2012 г. пет израелски туристи и българския шофьор на автобуса им бяха убити при бомбен атентат на летище Срафово в най-смъртоносното нападение срещу израелци в чужбина от 2004 г. насам.

След нападението Израел незабавно обвини Иран и Хизбула за атентата.

Година по-късно, следователите все още не могат да установят лицата, отговорни за атентата.

Великобритания поиска групата да бъдат сложена в терористичния списък през май, позовавайки се доказателства, че тя стои зад  взрива на автобуса в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай