Хаос и бой с бежанци в Унгария и Хърватия (ОБЗОР)

Хаос и бой с бежанци  в Унгария и Хърватия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сцени на хаос и сблъсъци избухнаха на унгарско-сръбската и на хърватско-сръбската граница, където са струпани стотици бежанци. След като Унгария затвори границата си, бежанският поток се насочи към Хърватия, където само за денонощие са влезли над 7000 души. И въпреки че първоначално обяви, че ще допуска всички имигранти, вчера Загреб съобщи, че не може да приема повече бежанци и праща армията на границата. В същото време Унгария обяви, че ще вдига ограда и на границата със Сърбия.

В сряда вечер се стигна до сблъсъци на унгарско-сръбската граница след опит на група мигранти да проникнат през оградата от бодлива тел. В района на контролно-пропускателния пункт Хоргош стотици мигранти скандираха лозунги и се опитаха да разкъсат загражденията. Унгарската полиция бе принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия, което за известно време успокои обстановката. Малко след това обаче група мигранти запалиха автомобилни гуми, с цел димът от тях да отива към унгарските полицаи. Говорител на унгарското правителство заяви, че мигрантите са били въоръжени с метални тръби и тояги. На мястото имаше около 500 мигранти, от които около 300 участваха в сблъсъците с викове: "Свобода, свобода", на английски. Някои жени бяха застанали в предните им редици, издигнали над главите си бебета и малки деца в очевиден призив за милост. Над мястото прелитаха два унгарски хеликоптера - един полицейски и един военен. Сблъсъците завършиха с 20 ранени полицаи и 2 деца, които са били хвърлени през оградата. Положението доведе и до ареста на 29 души, като властите съобщиха, че един от тях е "терорист". По-късно при ГКПП Рьоске бяха разположени стотици полицаи от силите за борба с безредици, подкрепени от специални части за борба с тероризма с бронирани машини и водно оръдие. Междувременно въпреки критиките на правозащитни организации вчера унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че страната е започнала изграждане на ограда и по границата с Хърватия, след като вече затвори границата със Сърбия и започна подготовка за ограда и по границата с Румъния.

Днес хаос се създаде и в Хърватия, където тълпи мигранти за кратко разкъсаха полицейския кордон на границата със Сърбия. Чакащи от часове на изгаряща жега в Таворник, бежанците започнаха да се изнервят. В резултат на това те се опитаха да пробият кордона и да преминат през него, докато полицаите се опитваха да удържат стотиците хора, влезли от Сърбия. Стигна се до хаос с пищящи деца, плачещи жени и хора, струпани един върху друг. Бежанците скандираха "искаме да си ходим". Междувременно около 500 мигранти, които вчера сутрин бяха настанени в хотел "Порин" в един от кварталите на Загреб, започнаха да го унищожават. Мигрантите пристигнаха от съседна Сърбия и с влакове бяха транспортирани до хотела. Час след това те излязоха на терасите на хотела и започнаха да изхвърлят мебелировката от стаите и баните. През терасите хвърчаха легла, шкафове и различни метални конструкции. Мигрантите замерваха хората около хотела с тоалетна хартия и скандираха "Свобода, свобода". Те твърдят, че не искат да останат в Хърватия и искат да продължат към Германия. Част от тях скандират и името на германския канцлер Ангела Меркел.

ЕС със спешна среща на върха

Президентът на ЕС Доналд Туск свика на 23 септември извънредна среща на върха, на която трябва да бъде преодоляно дълбокото разделение между страните членки за изход от бежанската криза. ЕК предложи 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария да бъдат разселени в ЕС на задължителен квотен принцип, но част от страните се противопоставят на подобна мярка. Основните опоненти на задължителните квоти са Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Според тях планът ще привлече в Европа нови имигранти, които ще създадат проблеми в обществата им, несвикнали с имиграция в такива мащаби.

Дания дава 100 млн. евро за бегълците

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен съобщи, че страната му ще отпусне през тази и следващата година 100 милиона евро за фондовете на ЕС за справяне с бежанската криза, включително за дейността на европейската гранична служба Фронтекс, предаде Ройтерс. Министърът на интеграцията Ингер Стьойберг каза, че Дания би приела допълнително 1000 бежанци, при условие че ЕС изработи общо решение на бежанската криза.

Междувременно Обединените арабски емирства заявиха, че са отделили близо 1.1 млрд. долара за помощ за сирийските бежанци и за борбата срещу групировката "Ислямска държава". Съобщението дойде в момент, в който богатите страни от Залива са критикувани, че не приемат достатъчно бежанци.

ЕП подкрепи разпределянето на бежанците

Депутатите в ЕП призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те членки. Веднага след гласуването на Европейския парламент ЕК приветства резултата и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай