Гърците побягнаха на Богородица, в Атина останаха само туристите

Днес е един от официалните неработни дни в Гърция

Гърците побягнаха на Богородица, в Атина останаха само туристите | StandartNews.com

 

Един от най-големите празници на православната църква и един от официалните неработни дни в Гърция е Успение Богородично. Отбелязва се с особена тържественост и се нарича "Летния Великден", защото според Православието, точно както първия Великден, включва смърт, възкресение и възнесение, така и Успение на Пресвета Богородица включва смърт, но също и възкресение и Възнесение.

Успение Богородично не е траурно събитие за гръцкия народ, защото Дева Мария е "върната към живот".

В  гръцката столица останаха само туристите. Жителите напуснаха Атина за лятната си почивка. С автомобили, с автобуси и с кораби гърците тръгнаха по-островите. За три дни от 11 до 13 август повече от 120 хиляди пътници са тръгнали от пристанище Пирея, докато 30 хиляди са тръгнали от пристанищата Рафина и Лаврио. Общо 150 хиляди пътници са напуснали трите пристанища на Атика.

В навечерието на 15 август - 23 кораба отплаваха от Пирея до островите на Егейско море и 35 до островите на Аргосароническия залив. На 15 август всяка година остров Тинос приема стотици поклонници за празника на Св. Богородица. Всички ходят там, за да докоснат чудотворната икона и според традицията някои от тях извървяват на колене пътя от първото стъпало на църквата до иконата, предаде кореспондентът на България он ер в Гърция Силвия Станчева.

В средата на 60-те години на ХХ в. кралицата Анна-Мария извървяла заедно с дъщеря си Алексия разстоянието от пристанището до храма на Богородицата в Тинос и оставила на иконата златен кръст. В манастира се съхраняват и много исторически реликви още от времето на гръцката война за независимост. Сред тях са златният пръстен на един от водачите на революцията - Теодорос Колокотронис, както и на други.

В църквата "Панагия Евангелистрия" се намира стара чудотворна икона на Дева Мария, която според преданията е върховен източник на чудеса и изцеления. Това прави поклонението най-зрелищно в района на Източното Средиземноморие.

Според традицията, като знак на преданост, много от поклонниците си проправят път на 800 метра от ферибота до църквата на ръце и колене.

На Успение Богородично всички гръцки манастири, които са посветени на Богородица, се изпълват с вярващи, които отправят молитви за здраве и решаване на различни проблеми. Молитвата е придружена от обещание (оброк), което миряните посвещават на святата икона. Оброкът обикновено е златен предмет или бижу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай