Готви ли Русия кибератаки в Европа

Войната в Украйна е повишила риска от атаки срещу IТ инфраструктурата в страните от НАТО и Европейския съюз

Готви ли Русия кибератаки в Европа | StandartNews.com

Федералната служба за информационна сигурност на Германия препоръча на потребителите на антивирусен софтуер Kaspersky да преминат към алтернативен софтуер заради опасения, че руската фирма за киберсигурност може да бъде използвана за улесняване на кибератаки от страна на руското правителство.

В бюлетин, публикуван във вторник, BSI предупреди, че войната в Украйна е повишила риска от атаки срещу IТ инфраструктурата в страните от НАТО и Европейския съюз.

"Руски IТ производител може сам да извърши нападателни операции, да бъде принуден да атакува целеви системи против волята си, сам да бъде шпиониран като жертва на кибероперация без негово знание или да бъде използван като инструмент за атаки срещу собствените си клиенти", се казва в съобщението на BSI, предава БГНЕС.

Лаборатория Kaspersky отхвърли твърденията като отрече съществуването на каквато и да е връзка между нея и Кремъл.

„Смятаме, че това решение не се основава на техническа оценка на продуктите на Kaspersky, за която непрекъснато се борим пред BSI и в цяла Европа, а е взето на политическа основа", се казва в изявление, предоставено на Euronews Next от ръководителя на европейските комуникации на компанията Стефан Рояхер.

"Kaspersky е частна глобална компания за киберсигурност и като частна компания няма никакви връзки с руското или което и да е друго правителство", се казва още в изявлението.

В изявлението на компанията се подчертава, че нейната инфраструктура за обработка на данни е базирана в Швейцария от 2018 г. насам и че информацията от германските потребители се обработва в два центъра за данни, разположени в Цюрих.

Това не е първият случай, в който руският произход на Kaspersky поставя компанията за киберсигурност под наблюдение.

През 2017 г. служители на Министерството на вътрешната сигурност в САЩ наредиха на правителствените служби и федералните агенции да премахнат и преустановят настоящото и бъдещото използване на продуктите на Kaspersky, като заявиха, че рисковете, които представляват продуктите с марка Kaspersky, оправдават този ход.

В доклад на Bloomberg Businessweek относно решението на правителството на САЩ се твърди, че Kaspersky има връзки с руската разузнавателна агенция ФСБ, че компанията е разработила технология за сигурност по нареждане на разузнавателната агенция и е работила по съвместни проекти, за които изпълнителният директор е знаел, че ще бъдат неудобни, ако бъдат оповестени.

Основателят на компанията Евгений Касперски отхвърли твърденията за влияние на Кремъл по време на сесия Reddit AMA през май 2017 г.

На въпроса дали руското правителство е оказало влияние върху дейността на Kaspersky, той отговори: "Не, не влияе и всякакви спекулации за това са неверни, те са необосновани конспиративни теории". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай