Голяма промяна по летищата. Падат ограничения

Нови скенери позволяват по-голяма свобода

Голяма промяна по летищата. Падат ограничения | StandartNews.com

Голяма промяна настъпва по летищата в Испания. От 2024 г. ограниченията за течности ще бъдат премахнати на някои испански терминали, съобщи управителят на летището AENA, цитиран от Euronews Travel. Пътниците ще могат да оставят електроника в багажа си, след като бъде инсталирана нова 3D рентгенова технология, предаде infostock.bg.

За първи път от повече от десетилетие хората вече няма да бъдат оставени да се ровят в багажа си при проверка на сигурността, докато премахват предмети от чантите си или трябва да преливат тоалетни принадлежности в бутилки от 100 мл. Новите правила ще означават също, че можете да носите предмети като бутилки вино или зехтин в ръчния си багаж.

Първите две летища в Испания, където ще отпаднат правилата за течностите и електрониката, са Мадрид Барахас и Барселона Ел Прат. От края на 2024 г. има планове за премахване на ограниченията на летище Палма де Майорка.

След това новите 3D рентгенови скенери ще бъдат инсталирани в Малага Коста дел Сол през 2025 г. след това в Гран Канария, Тенерифе Сур, Фуертевентура, Сезар Манрике Лансароте, Аликанте-Елче Мигел Ернандес, Ибиса, Билбао, Менорка и Валенсия от 2026 г.

От 2006 г. е забранено внасянето на течности в ръчния багаж след неуспешен терористичен заговор при полети от Лондон. Терористите са направили импровизирани взривни устройства, скрити в бутилки от безалкохолни напитки.

Лимитът от 100 мл вече обхваща течности и повечето видове пасти, гелове и емулсии.

Електрониката може също да блокира други предмети или да прикрие експлозиви или оръжия.

Но новите 3D скенери и усъвършенстваната рентгенова технология ще могат да видят какво има в чантата ви по-подробно. Те могат също така да идентифицират експлозиви, без да се налага да изваждате течности или електроника от чантата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай