Петък,

Генерал-герой начело на Чехия. Кой е Петър Павел

От: СТАНДАРТ -
3359
Генерал-герой начело на Чехия. Кой е Петър Павел
A
A
A

Бившият генерал Петър Павел е новият президент на Чехия. Той си гарантира победа на втория тур на това за държавен глава, съобщи днес чешката държавна телевизия.

"Новият чешки президент е Петър Павел. Андрей Бабиш вече не може да събере достатъчно гласове, за да достигне резултата на Павел", заяви водещ на предаване по чешката телевизия.

Павел се кандидатира като независим кандидат. В първата си реч като избран за държавен глава на Чехия Петър Павел заяви, че в страната са победили “истината и отказът от конфронтация”.

Активността по време на втория тур е по-висока в сравнение с гласуването преди две седмици.

До урните са отишли близо 70 на сто от имащите право на глас чешки граждани.

В Чехия ролята на държавния глава е главно церемониална, но президентът назначава правителството и главнокомандващия въоръжените сили.

61-годишният Петър Павел е бивш парашутист, удостоен с отличия герой от сърбохърватската война, по време на която подпомогна освобождаването на френски войски в зона на бойни действия. После той оглави генералния щаб на Чехия, а след това - военния комитет на НАТО.

По време на предизборната си кампания, Павел обяви, че иска да е "достоен президент" на Чехия, която членува в ЕС и НАТО и е с население от 10,5 милиона души.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com