"Газпром" с лоша новина за "Северен поток"

Газовата турбина за „Северен поток” 1 беше на поправка в Канада, а в момента е в Германия

"Газпром" с лоша новина за "Северен поток" | StandartNews.com

„Газпром” обяви, че заради западните санкции доставката след ремонта на газова турбина за „Северен поток” 1 е невъзможна.

Москва изтъква като причина за намалените доставките на природен газ към Европа именно ремонта на въпросната турбина. Тя беше на поправка в Канада, а в момента е в Германия. 

По-рано канцлерът Олаф Шолц инспектира турбината и обяви, че няма нито технически, нито законови пречки тя да бъде транспортирана до Русия, защото не е обект на санкциите към Москва. В Телеграм обаче руският газов гигант заяви, че доставката не е възможна.

„Важно е да поясня, че тази турбина може да бъде доставена по всяко време, и че може да бъде използвана. Нищо не пречи на по-нататъшното й транспортиране до Русия, освен че руската страна трябва да посочи, че също иска турбината и да предостави необходимата информация за митницата и транспортирането до страната. Всички останали одобрения са получени. Така че няма причини тази доставка да не може да се осъществи”, увери германският канцлер, предава Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай