Гърция вече с повече безработни от Испания

Всеки четвърти комшия без препитание, Лагард поиска "подстрижка" за дълга

Гърция вече с повече безработни от Испания   | StandartNews.com

Атина. Гърция постави нов рекорд по безработица и счупи този на Испания, който се смяташе за най-висок в еврозоната, според някои. Над една четвърт от гърците в активна възраст са безработни. През юли безработицата в страната е достигнала 25,1%, като година по-рано процентът е бил 17,8, алармира вчера гръцката статистика, цитирана от АФП. Испанците, останали без препитание през септември, бяха точно 25%.

"Броят на търсещите работа достигна 1,261 млн., а заетите са 3,7 млн.", уточни в комюнике Националният статистически институт. Така останалите без работно място са станали два пъти повече от началото на дълговата криза през 2010 г. и с 377 991 повече в сравнение със същия период през миналата година.

Безработицата засяга най-вече необразованите младежи на възраст между 15 и 24 години. Половината от тях са без работа. Жените без препитание пък са 29 на сто. Регионите с най-много безработни са Епир и Атика, следвани от Атина.

Докато гръцката статистика обявяваше тревожните данни за безработицата в страната, шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард се изказа за пръв път публично за намаляване на гръцкия дълг.

"Нужна е нова "подстрижка" на гръцкия дълг преди да продължи финансирането на страната", заяви Кристин Лагард в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от гръцките електронни медии.

Лагард смята, че на Гърция трябва да се даде повече време, за да постигне бюджетните си цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай