Гърция действа като туристическо бюро с бежанците

Гърция действа като туристическо бюро с бежанците | StandartNews.com

Тонът между Виена и Атина по проблемите на бежанската криза се изостря все повече. Във връзка с охладнелите дипломатически отношения австрийският канцлер Вернер Файман критикува остро полицията на Гърция в интервю, публикувано днес във вестник "Йостерайх".

"Не е възможно Гърция да действа като туристическо бюро и да препраща бежанците", заявява канцлерът. Гърция е приела 11 000 бежанци, а Австрия - 90 000, се казва още в интервюто, цитирано от "Дарик".

"Това не бива да се повтаря", категоричен е Файман и прави изчислението, че Европейският Съюз би могъл да приеме два милиона бежанци, ако австрийската квота се приложи от 28-те членки на съюза.

Канцлерът защитава австрийските действия с думите: "това е кризисна защита, а и вик за помощ. Ние сме за европейско решение, но съществуват толкова неизпълнени европейски решения в Европейската комисия, така че стигнах до убеждението за необходимостта да действам сам".

Файман подчертава решимостта си да не отстъпва от позицията си: "Австрия ще остане последователна в своята линия и ще спази гласуваната от правителството квота от максимум 37 500 бежанци."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай