Финансов трус в Турция след земетресенията. Невиждани щети

Страшен доклад оповести Ердоган

Финансов трус в Турция след земетресенията. Невиждани щети | StandartNews.com

Земетресенията, разтърсили югоизточните райони на Турция през миналия месец, са нанесли щети за около 2 трлн. лири (103.6 млрд. щ. долара), посочва правителството на президента Реджеп Ердоган в официална оценка, публикувана на 17 март.

В понеделник в Брюксел започва конференцията за подпомагане на възстановяването на поразените области, в която домакини са Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на ЕС.

Докладът на турския кабинет е сред най-подробните, подготвяни досега и обхваща пораженията по сградите, инфраструктурата, индустрията, застрахователния сектор и на цялото стопанство.

Правителствените сметки изчисляват щетите на около 9% от тазгодишния БВП, твърди службата за стратегия и бюджет на президенството.

Единадесетте провинции, поразени от земетресенията, са имали 9.8% дял от националното стопанство и 8.6% от износа през 2022-а, се посочва в доклада.

Участието им в експорта на текстил е било далеч по-голямо – 35 процента.

Според Хюриет медия, земетресенията са засегнали промишления и търговски живот в 11 провинции. Кахраманмараш и съседните му провинции са сред най-важните центрове за текстил и облекло. Производителите на текстил в региона призовават за стимули за задържане на квалифицирани работници в региона. Докато износът на текстил от 11-те провинции, засегнати от земетресението, надхвърли 3 милиарда долара през 2022 г., износът на готови облекла от същите провинции беше над 500 милиона долара.

Ахмет Оксюз, президент на Истанбулската асоциация на износителите на текстил и суровини (İTHİB), заяви, че възстановяването ще отнеме много време.

В предварителна оценка, подготвена през февруари, Световната банка изчислява физическите поражения от трусовете на 34.2 млрд. щ. долара. Далеч по-песимистични са били сметките на бизнесгрупата “Тюрконфед”, която определя разходите на 84 млрд. долара.

Двата труса с магнитуд от 7.7 и 7.6 на 6 февруари и последвалите вторичти трусове отнеха живота над 50 хил. души в Турция и Сирия и оставиха хиляди без дом.Ердоган, който трябва да се яви на изключително важни избори на 14 май, обеща да възстанови 319 хил. жилища в рамките само на една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай