Фатах и Хамас се споразумяха за Газа

Фатах и Хамас се споразумяха за Газа | StandartNews.com

Кайро. Съперничащите си палестински организации Фатах и Хамас постигнаха „конструктивно" споразумение да възстановят съвместното си управление в Ивицата Газа. То беше беше сключено след двудневни преговори в египетската столица Кайро.

Двете групировки се обединиха през юни, но управлението му така и не се случи.

Президентът Махмуд Аббас и лидер на Фатах обвини Хамас в паралелна администрация и ги посочи като „де факто управляващите" в Ивицата Газа. В замяна от Хамас обвиниха властите в Рамала, че не плащат на 45-те си хиляди служители в Газа.

Споразумението призовава премиерът на Палестинската автономия „незабавно" да поеме отговорностите си в Ивицата Газа. Според информацията автономията ще държи контрола над границата на територията, включително и ключовия пункт Рафах.

Основният проблем на предишната договореност беше въпросът кой взима решенията за война и мир. Палестинската автономия и Фатах залагат на мирно решение на конфликта с Израел, докато преговорите межде Тел Авив и Хамас се отлагат от една година. Заедно с това двете страни отново започнаха военни действия и престрелки, включително и със сухопътно нахлуване на израелската армия в Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай