Европейски туристи сменят Тунис с Испания, България и Гърция

Европейски туристи сменят Тунис с Испания, България и Гърция  | StandartNews.com

След атаката в Тунис от преди дни, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, отиващи на море това лято, се пренасочват към Испания, България и дори Гърция, информира Reuters.

Туристическата индустрия в страната точно се възстановяваше от Арабската пролет, като Тунис се превърна в популярна и евтина дестинация за почиващите от Европа. Миналата година близо 2,8 души са пътували натам. За сравнение, преди вълненията от 2010 година официалните цифрите показват поток от 3,8 милиона души.

За нападението от миналата седмица отговорност пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Ислямист уби 38 души, повечето от които британци, с което засили опасенията за сигурността в Тунис. Двама негови съмишленици застреляха в музей в столицата 22 човека, 21 от които чужденци.

Анализаторите прогнозират, че хората, възнамерявали да почиват в Тунис, вероятно няма да се спрат на далечни дестинации като Малдивите, Мексико и карибските острови, тъй като по принцип те предлагат по-скъпи почивки и привличат други тип туристи.

Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва онази група туристи, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена.

България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, обаче може да се окажат популярни и изгодни алтернативи на Испания, допълва Reuters.

Daily Mail пък обръща внимание, че британските туроператори печелят пари на гърба на страховете на туристите, тъй като вместо да върнат парите на хората, които са отказали почивките си в Тунис, предлагат оферти за други дестинации, включително и България, но желаещите трябва да извадят допълнително пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай