Ердоган потвърди отношението си към осъдения по Ергенекон

Ердоган потвърди отношението си към осъдения по Ергенекон | StandartNews.com

Анкара. Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма промяна в отношението му към осъдения на доживотен затвор по делото „Ергенекон" бивш началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг, съобщават турските медии. Той изказва мнение за първи път  след прочетените на 5 август съдебни присъди по мегаделото за организиране на военен преврат в южната ни съседка.

Ердоган посочи, че това е само първото съдебно решение и предстоят процедури по обжалване и произнасяне на по-горни съдебни инстанции, за да се стигне до окончателната присъда от Върховния касационен съд (ВКС).

Ердоган окачестви като „грозни изявления" позициите на опозиционните лидери относно присъдите. Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия (НПР) определи съдебното решение по делото като „нелегитимно от правна, политическа и морална гледна точка". 

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели нарече решението по „Ергенекон" „правно престъпление". Според него наложените по делото „Ергенекон" наказания разкървавяват национална съвест и не съответстват на справедливостта и на правото.

премиерът на Турция отхвърли обвиненията за оказван натиск върху съда и прокуратурата и препоръча на лидерите на опозицията "да се държат като политици и да се научат да правят по-прецизни преценки и изявления".

Междувременно депутатът от легалната кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Алтан Тан поиска създаването на специална парламентарна комисия за разследване на извършените престъпления в населения с компактни маси кюрдско население район на Югоизточен Анадол. Твърдението на депутата е, че там е действала нелегална структура „Кюрдски Ергенекон" – буквално копие на терористичната организация „Ергенекон", но под формата на незаконната и нелегитимна структура ЖИТЕМ – специално и строго конспиративно разузнаване на жандармерийските войски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай