Ердоган с тежки новини за минната трагедия в Турция

Президентът каза пред медиите, че тече разследване на инцидента

Ердоган с тежки новини за минната трагедия в Турция | StandartNews.com

Броят на жертвите на смъртоносната експлозия във въглищна мина в северозападния турски окръг Бартън достигна 41 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна на мястото на инцидента, съобщава Анадолската агенция.

Той посочи, че е извадено тялото на последния от блокираните под земята миньори. По-рано властите съобщиха, че 15 работници се намират под земята и спасителни екипи се опитват да достигнат до тях.

Ердоган, който отмени планирано пътуване в източния окръг Диарбекир и пристигна в град Амасра днес, каза, че Турция е мобилизирала всички институции след взрива във въглищната мина. Той изрази най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите.

Президентът каза, че тече разследване на инцидента и добави: "Ние не искаме повече да виждаме никакви недостатъци или ненужни рискове в нашите мини".

Турция полага всички необходими усилия, за да "погребе минните аварии в историята", като "използва всички възможности на технологиите", отбеляза турският президент.

"На заседание на нашия кабинет незабавно ще определим помощта и подкрепата, която трябва да окажем като държава, и ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган.

По-рано министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза, че 58 от 110-те души, които са работели в мината по време на избухването на взрива, са спасени, предаде Ройтерс.

В болници бяха откарани 11 души, като Сойлу уточни, че един от тях вече е изписан, а останалите 10 получават болнично лечение в Бартън и Истанбул.

Властите заявиха, че турски прокурори разследват причините за експлозията, но първоначалните индикации са за газ гризу - взривоопасна смес с високо съдържание на метан, която се образува във въглищните мини.

Министърът на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че пожарът в мината е като цяло овладян, но продължават усилията за изолиране на огъня и охлаждане, тъй като взривът е избухнал на 350 метра под земята.

През последните години имаше редица тежки инциденти в рудници в различни части на Турция. През май 2014 г. във въгледобивна мина в Сома, Западна Турция, при експлозия загинаха 301 служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай