Ердоган с извънредна новина. Какво се разбраха Москва и Киев

Турция се опитва да посредничи за постигане на споразумение между Русия и Украйна

Ердоган с извънредна новина. Какво се разбраха Москва и Киев | StandartNews.com

Москва и Киев са само на няколко дни от финализирането на споразумение, което ще позволи на милиони тонове украинско зърно да преминават през Черно море, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В мирно време Украйна имаше огромен принос към световните доставки на храни, но блокадата на черноморските ѝ пристанища след нахлуването на Русия попречи на транспортирането на зърнени култури къч Египет, Йемен и други отчаяно нуждаещи се страни. Русия е атакувала украински силози за зърно и се твърди, че е иззела запаси, съобщи „Politico”, предава БНТ.

Турция се опитва да посредничи за постигане на споразумение между Русия и Украйна. Правителството в Киев иска Турция да предостави гаранции за сигурността на корабите, превозващи зърно през Черно море.

"Преговорите продължават, за да може това зърно и слънчогледовото олио, всичко да стигне до света", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара. "След седмица или 10 дни ще засилим преговорите и ще се опитаме да постигнем резултат."

Турският лидер заяви, че безопасното преминаване на търговските кораби е много важно, тъй като, докато собствената му страна все още не страда от недостиг на зърно, Африка вече е изправена пред "огромен проблем".

Той говори на съвместна пресконференция с италианския министър-председател Марио Драги след разговори между правителствата на двете страни в Анкара.

Драги заяви, че Турция има "централна роля" в плана, очертан на срещата на водещите икономики от Г-7 от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. "Тази роля е да гарантира сигурността на корабите и да гарантира, че корабите не пренасят оръжия", каза Драги.

Италианският премиер заяви, че планът е "много окуражаващ", тъй като не изисква разминиране на пристанищата, потенциалните маршрути вече са набелязани, а работната група е създадена. Липсващият елемент е "окончателното съгласие на Кремъл", каза той.

Сделката има и "много висока стратегическа стойност", тъй като може да проправи пътя за постигане на мир чрез преговори, добави Драги. "В контекста на усилията за постигане на мир това е първата стъпка към споразумение за постигането на цел, в която трябва да участваме всички ние, защото засяга живота на милиони хора в най-бедните страни", каза италианският премиер Марио Драги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай