Сряда,

Екзекуция на живо по телевизията. Застреляха депутат

От: СТАНДАРТ -
3183
Екзекуция на живо по телевизията. Застреляха депутат
A
A
A

И това се случи! Екзекуция на живо по телевизията. Въоръжени мъже, изглеждащи като журналисти, застреляха бивш индийски депутат и неговия брат в ефир.

61-годишният Атик Ахмед, който беше в затвора от 2019 г. и беше осъден за отвличане, отговаряше на въпроси на репортери късно в събота, когато той и брат му Ашраф бяха застреляни от близко разстояние, показват телевизионните кадри.

„Според предварителната информация трима души, представящи се за журналисти, са се приближили до тях и са открили огън. Нападателите са задържани и са разпитани“, каза служител на полицията Прашант Кумар. Телевизионният клип в северния град Праяградж показва как нападателите крещят индуски лозунги след наглото нападение, предаде ДарикНюз.

Двете жертви са от мюсюлманското малцинство в Индия, но полицията не каза дали разследва евентуален сектантски мотив в убийствата. Братята са били дълбоко замесени в индийския престъпен подземен свят - според съобщенията бившият депутат е бил изправен пред над 100 различни случая, а съобщения в пресата казват, че нападателите са били дребни престъпници.

Двамата бяха откарани в болница за медицински прегледи и по това време бяха заобиколени от полицейски служители. Местни медии съобщават, че един от стрелците дори е носел телевизионна камера, а друг микрофон с логото на телевизионен канал.

Няколко дни по-рано полицията в същия щат Утар Прадеш съобщи, че е застреляла 19-годишния син на Ахмед и негов съучастник в престрелка. И двамата бяха издирвани по дело за убийство. Десетки хора, изправени пред обвинения, са били убити в щата през последните години при подобни така наречени „полицейски сблъсъци“, за които групите за защита на правата казват, че често са извънсъдебни екзекуции.

Ахмед, който беше изправен пред обвинения в убийство и нападение, миналия месец заяви в петиция до върховния съд на Индия, че животът му е бил заплашен от полицията. След стрелбата му събиранията на повече от четирима души бяха забранени в неделя в изобилстващия от престъпност северен щат с население от 200 милиона души, който се управлява от хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната. Стрелбата предизвика възмущение сред опозиционните партии, обвиняващи партията, че управлява от страх. Стотици политици, принадлежащи към всички партии в цяла Индия, имат висящи наказателни дела, като бедният Утар Прадеш е особена гореща точка. Почти половината от министри в щата, включително държавния премиер, са с такива дела, твърди независимата мониторингова група Асоциацията за демократични реформи.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com