Добра новина за "Северен поток 1"

Когато Русия спре тръбопровода за ремонт или поддръжка, всички се тревожат, че доставките няма да бъдат възобновени

Добра новина за "Северен поток 1" | StandartNews.com

Изглежда, че Русия ще поднови подаването на газ по един от основните тръбопроводи за Европа, което носи известно облекчение за пазарите, въпреки че опасенията от прекъсване на доставките през зимата остават, пише Елена Мазньова за Bloomberg.

Данни от газопреносната мрежа показват, че потоците ще бъдат подновени в събота на 20% от общия капацитет, както беше планирано. Всеки път, когато Русия обяви, че ще спре тръбопровода за ремонт или поддръжка, политици, бизнеси и обикновени потребители се тревожат, че доставките няма да бъдат възобновени.  

Германия вече каза, че няма да разчита на "Северен поток 1" през зимата. "Газпром PJSC" казва, че единствената работеща турбина на входната точка на връзката трябва да преминава техническа поддръжка на всеки 1000 часа. Това е приблизително на всеки 42 дни, като следващите проверки трябва да бъдат в средата на октомври.

Все повече хора в Европа очакват, че тези потоци ще се използват непрекъснато през по-студените месеци, за да се държат пазарите на тръни и като начин регионът да бъде притискан заради наложените срещу Русия санкции.

"Газпром" намали доставките през "Северен поток 1" през юли, малко след сезонната поддръжка на тръбопровода, като се позова на технически проблеми. Потоците бяха спрени в сряда за проверки на единствената работеща турбина, която нагнетява газ в тръбопровода. Обикновено на съоръжението работят шест големи турбини и две по-малки, но това лято по-голямата част от оборудването беше изведено от експлоатация, като "Газпром" се позова на международни санкции, които прекъснаха поддръжката и ремонтите.

Европейският съюз се готви за сътресения, въпреки че успя да достигне целта за запълване на газохранилищата за предстоящия отоплителен сезон два месеца по-рано от предвиденото, което облекчава непосредствената заплаха.

По-ниското потребление, съчетано с по-големи газови резерви и доставки от алтернативни източници, може да помогне за компенсиране на рисковете за Русия засега. Евентуално продължително спиране на "Северен поток", обаче, би могло да покаже колко далеч е готова да стигне Русия, което означава повече рискове тази зима, особено ако е студена.

Все още не е ясно кога турбините на "Северен поток 1", които не работят, могат да бъдат обслужвани. Възможно е да се наложи ремонтът да бъде извършен или на място, или в Канада, където са произведени. "Газпром" твърди, че редовната поддръжка на останалата турбина се извършва според техническите изисквания, предоставени от производителя Siemens. Това означава многократни спирания на газа, ако ситуацията с останалите турбини не се промени до октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай