Чешкият президент влезе спешно в интензивното

Милош Земан бе приет днес в болница, малко след като разговаря с премиера Андрей Бабиш, който се надява да остане на власт

Чешкият президент влезе спешно в интензивното | StandartNews.com

Чешкият президент Милош Земан бе приет днес в болница, малко след като разговаря с премиера Андрей Бабиш, който се надява да остане на власт въпреки загубата си на парламентарните избори, предаде Франс прес.

Земан е в интензивно отделение на болницата, в която е приет, отбелязва Ройтерс.

Земан, който има здравословни проблеми, се срещна тази сутрин с Бабиш. Малко след срещата на двамата лидери стана ясно, че се е наложило президентът да бъде откаран в болница. По тази причина процесът по сформиране на ново чешко правителство може да се забави, тъй като президентът играе важна роля в него.

Говорителят на Земан Иржи Овчачек потвърди в Туитър, че президентът е приет в болница.

"Президентът на републиката, по препоръка на личния си лекар Мирослав Заворал, се съгласи да бъде хоспитализиран в Централна военна болница в Прага", отбеляза говорителят.

От офиса на Земан заявиха по-рано, че президентът е боледувал и че е прекарал осем дни в болница миналия месец. Детайли за здравословното състояние на Земан обаче не бяха разпространени.

Партията на премиера Бабиш АНО загуби с малко чешките парламентарни избори, които бяха произведени в петък и вчера, от опозиционното обединение "Заедно" и изглежда, че няма шансове да сформира управляваща коалиция.

"Заедно" и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими" общо спечелиха 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е общо с 200 места. Двете опозиционни обединения заявиха, че възнамеряват да сформират коалиционно правителство.

Въпреки че премиерът Бабиш поздрави вчера "Заедно" за изборната победа, той даде да се разбере, че не се отказва от опитите да остане на власт и подчерта, че ще води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Земан го натовари с тази задача.

В Чехия преговорите за сформирането на правителство се провеждат под ръководството на президента. Съгласно конституцията президентът има правото да назначи премиера по свой избор и да му възложи задачата да предложи членове на правителството. За да дойде на власт, предложеният кабинет трябва да получи вот на доверие в долната камара на парламента в рамките на месец от номинирането си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай