Брюксел издирва 10 терористи (ОБЗОР)

Брюксел издирва 10 терористи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама престъпници бродят по улиците на града и може да извършат атентат всеки момент

Силите за сигурност в Брюксел се състезаваха днес с времето в опит да заловят няколко опасни престъпници, заподозрени в тероризъм, които може да извършат атентат всеки момент. Извънредното положение, въведено в събота, остана в сила за белгийската столица, а градът остана скован в страх от нападения, подобни на тези в Париж.

"Има двама терористи в района на Брюксел, които могат да извършат много опасни неща", съобщи днес следобед кметът на брюкселския район "Шаербек" Бернар Клерфе. По-рано вътрешният министър Ян Ямбон предупреди, че заплахата не е свързана само с издирвания парижки атентатор Салах Абдеслам, за когото се предполага, че се укрива в белгийската столица. Министърът обясни, че се издирват още няколко заподозрени терористи, като според източници на британските медии става въпрос за десетина души.

Днес улиците на Брюксел останаха под тежковъоръжена охрана от полицаи и военни, метрото не работеше, повечето магазини също. Войници с автомати охраняваха дори сватбите. В късния следобед се очакваше властите да решат дали да удължат извънредното положение и през седмицата. Очакваше се метрото да бъде пуснато, за да се избегнат тежки щети върху икономиката, но засилените мерки за сигурност да останат.

Междувременно бе съобщено, че белгийската полиция е арестувала в Брюксел трима британци на бензиностанция, посещавана често от издирвания Салах Абдеслам. Те се намирали в три стари линейки и според властите смятали да пътуват с тях към Сирия. Мъжете са оказали съдействие на полицията и са дали показания.

Междувременно братът на Салах Абдеслам - Мохамед, за пореден път призова чрез медиите брат си да се предаде. Той заяви още, че Салах и другият му брат Мохамед, който се взриви в Париж, са били манипулирани от ИД. Малко преди да заминат за Париж, той не видял нищо необичайно в поведението им.

Страх от отровна вода обзе Париж

Страх от отравяне на водата притесни властите в Париж, след като от местна болница е била открадната защитна екипировка за подобни случаи.

В събота френската армия охраняваше водните съоръжения около Париж след сигнал за кражбата, която била извършена в сряда. Общо 12 защитни костюми, повече от 30 чифта ботуши, както и ръкавици и маски са откраднати от болничен комплекс в Париж, като те са се използвали и за защита от опасни вируси като ебола. Говорител на болницата уточни, че кражбата е забелязана в сряда и веднага е бил подаден сигнал. Веднага след това учени са започнали тестове върху доставките на вода в града, като един от експертите уточни, че количеството хлор е увеличено до максималната възможна стойност, за да може да бъдат предотвратени замърсявания. "Когато нивото на хлор падне, това означава, че има биологична зараза", добавя експертът. 

Атентатите в Париж стрували 15 000 евро

Атентатите в Париж от 13 ноември са стрували на групировката "Ислямска държава" едва 10-15 000 евро, пише в. "Кориере дела сера". Изданието се позовава на анализи на телевизия Ен Би Си и на агенция Ройтерс.
Смята се, че за автоматите "Калашников", използвани в атаките, звеното на Абделхамид Абауд е похарчило 7500 евро. В направата на коланите с експлозиви са инвестирани само под 100 евро за химическото вещество в тях и няколкостотин евро за метални сачми и за пирони, които са били вложени в самоделните бомби.

Наемането на трите коли, с които са се придвижвали трите отряда, е струвало 1800 евро. За апартамента, който терористите са държали като база в Сен Дени, пари изобщо не са плащани, пише БТА. Засега единственото неизвестно е колко е струвало самото пътуване на джихадистите до Париж. Смята се, че двама или трима от терористите са дошли в Европа по пътя на бежанците от Сирия. В този преход ИД може да е инвестирала 1200-1300 долара.

 Отложиха още един мач в Белгия

Страховете от терористични атаки на територията на Белгия продължават. Вчера бе отложен още един двубой от местното футболно първенство. Става въпрос за мача между "Мускрон-Перувелц" и "Шарлероа". Двубоят трябваше да се играе вчера от 19,00 ч, но кметът на град Мускрон Алфред Гаден е взел решението да отмени двубоя. "Наясно сме, че градът е на над 100 км от Брюксел, но това нищо не означава", заяви Гаден. Както е известно в събота още един мач от белгийското първенство бе отложен - този между "Локерен" и "Андерлехт". Всички останали срещи в шампионата се играха този уикенд. Доста двубои обаче от долните нива на местния футбол не се състояха.

ИД се целели във фериботи в Ламанша

Фериботите, които преминават през Ламанша, може да се превърнат в следващата цел на екстремистите от "Ислямска държава", пише британският "Телеграф", позовавайки се на източник от правителството. Изданието твърди, че властите във Великобритания смятат, че корабчетата са слабото звено по отношение на безопасността на страната. В материала пише още, че една от причините поради които атентаторите може да се насочат именно към фериботите е, че преди качването на борда на плавателните съдове не се осъществява щателен контрол. Същевременно мерките за сигурност по летищата са усилени значително, което ги прави не толкова подходящи за атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай