Брюксел пусна супер новина за България! Какво се случи

Предстои ключовото решение за Шенген

Брюксел пусна супер новина за България! Какво се случи | StandartNews.com

Няма нито една пречка за приемането на България в шенгенското пространство. Тя е повече от готова да се присъедини заедно с Румъния към европейското пространство без гранични проверки. Това заяви днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

От 2011 г. ЕК настоява за разширяването на Шенген, посочи говорителят. Според комисията България, Румъния и Хърватия са изпълнили всички необходими изисквания, за да се присъединят. Наскоро беше извършена оценка в България и Румъния, организирана и съгласувана от ЕК, с участието на представители на държавите от ЕС, отбеляза той.

Потвърдено бе, че България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген. Резултатите са изключително положителни, не бе установен никакъв проблем, който би оправдал по-нататъшно забавяне, допълни говорителят.

По неговите думи всички държави от ЕС признават огромните постижения на България и Румъния в прилагането на правилата за Шенген. Чешкото председателство бързо ще придвижи въпроса напред, поясни говорителят, предаде БТА.

Работната група по въпросите на Шенген към Съвета на ЕС разгледа тези изводи вчера на закрито заседание. Чешкото председателство възнамерява да постави въпроса на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За положително решение е необходимо единодушие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай