Байдън с голям удар по Си Дзинпин. Какво става с икономиката на Китай

САЩ, докато се борят да се справят с високата инфлация, все още се задвижват от силния пазар на труда и потребителски разходи

Байдън с голям удар по Си Дзинпин. Какво става с икономиката на Китай | StandartNews.com

Блокадите заради коронавируса в Китай означават, че икономическият му растеж може да изостане от този на САЩ за първи път от 1976 г., в промяна на ролята с потенциални политически отзвуци както в Пекин, така и във Вашингтон.

Втората по големина икономика в света ще нарасне само с 2% тази година, пише в доклад на "Блумбърг" от четвъртък, информира "Днес". За сравнение, брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 2,8% тази година. Докато Пекин прилага фискални, парични и регулаторни мерки за стимулиране, въздействието се притъпява от политиката за нулев Covid на президента Си Дзинпин, която изисква строги ограничения на дейността, когато възникнат епидемии от вируси. САЩ, докато се борят да се справят с високата инфлация, все още се задвижват от силния пазар на труда и потребителски разходи.

Прогнозата е в низходящия край на спектъра, като средната прогноза за растеж на БВП на Китай през 2022 г. все още е над 4%. Ако се окаже вярна, тази година ще бъде първият път, когато темпът на растеж на Китай през цялата година изостава от този на неговия съперник от 1976 г., когато Китай излиза от бурното десетилетие на Културната революция, показват данните на Световната банка.

След кампанията за реформа и отваряне, стартирана в края на 70-те години, Китай се радва на по-бързи темпове на експанзия, като все още има много възможности за БВП на глава от населението да намали разликата със САЩ.

Президентът Джо Байдън, който настоява Конгреса да приеме пакет от закони, насочено към укрепване на конкурентоспособността на САЩ срещу Китай, със сигурност ще се възползва от такъв относителен резултат от растеж. Той оформи своята икономическа програма отчасти около демонстрирането на това дали демокрациите могат да се противопоставят на авторитарния модел на Си.

“Подозираме, че това е основната причина за очевидно агресивната цел за растеж: тя беше умишлено насадена от лагера за растеж в Пекин, за да ограничи по-нататъшните “репресии“ и да възстанови по-добрата среда за процъфтяване на частния сектор“, коментира Джен по-рано този месец.

Политиците наистина многократно са изваждали обещания за по-благоприятни за растежа мерки. Вицепремиерът Лиу Хе по-рано тази седмица намекна, че Пекин може да е готов да се откаже от натиска над технологичните фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай