Башар Асад участвал в убийството на Кадафи?

Башар Асад участвал в убийството на Кадафи? | StandartNews.com

Лондон. Президентът на Сирия Башар Асад е изиграл ключова роля в издирването и залавянето на либийския лидер Муамар Кадафи.

Според версията, която се тиражира днес в британските медии от един от бившите ръководители на либийското разузнаване Рами ал Убейди, сирийското правителство е предало на френските специални служби номера на спътниковия телефон на Кадафи, по който те са успели да изчислят местонахождението му.

Предаването на телефонния номер е станало в момент, когато вниманието на световната общност започна да се насочва от Либия към Сирия. „В отговор на това Башар Асад е получил от френската страна обещание да му отпуснат време и да намалят политическия натиск над режима, което и стана" цитира разузнавача Интерфакс.

Според думите на Ал Убейди, именно Франция е организирала операцията по залавянето на Кадафи, „като насочи либийците към мястото, където да направят засада, по време на която либийският лидер бе заловен". По-рано бе съобщено, че Муамар Кадафи е бил убит от френски агент, по-скоро със знанието на Никола Саркози.

Според информацията, на 20 октомври 2011 година чуждият агент се е смесил с революционните бригади и стрелят в главата на Кадафи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай