Австрия подкрепи Нагорни Карабах с 1 млн. евро

Хуманитарното положение на хората в региона е изключително тревожно

Австрия подкрепи Нагорни Карабах с 1 млн. евро | StandartNews.com

Австрия предоставя на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Нагорни Карабах 1 милион евро за хуманитарна помощ на място.

„Сега, когато военните действия за Нагорни Карабах спряха, са необходими интензивна политическа подкрепа и хуманитарна помощ за стабилизиране на ситуацията. 1 милион евро за строго неутралния Международен комитет на Червения кръст е важен за подобряване на жизненото положение на хилядите бежанци и разселени хора от региона. Удвояването на чуждестранния фонд за бедствия от федералното правителство прави възможна тази важна австрийска инициатива“, коментира заместник-канцлерът Вернер Коглер.

След неотдавнашния конфликт между двете съседни държави Армения и Азербайджан за региона Нагорни Карабах, хуманитарното положение на хората в региона е изключително тревожно. Поради разрушаването на училища, болници, супермаркети и други важни инфраструктурни съоръжения, работата на местното население е силно ограничено. Липсват храна и санитарно-хигиенни продукти.

„Поради новия конфликт, който се разпали, регионът сега няма най-необходимите неща и хората страдат масово в тази ситуация. Мащабно избухване на COVID-19 може да доведе ситуацията до повратна точка“, предупреждава външният министър Александър Шаленберг.

По данни на руското министерство на отбраната от 14 ноември в Степанакерт са се върнали повече от 2 600 души. Последният конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, но е населен с етнически арменци, избухна в края на септември. След повече от 6 седмици и няколко неуспешни опита за примирие, Баку и Ереван, с посредничеството на Москва, все пак подписаха документ, слагащ край на военните действия. В него е заложено разполагането на руски мироопазващ контингент с численост 2 000 души в Нагорни Карабах. Мисията му ще бъде с мандат 5 години, но и с възможност за удължаване. Част от военните вече патрулират в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай