Баку: Арменците използват забранени муниции

Открит е 122-милиметров димен снаряд D-4, пълен с 3,6 кг бял фосфор (Р-4), изстрелян от въоръжените сили на Армения

Баку: Арменците използват забранени муниции | StandartNews.com

Арменците използват забранени муниции, обяви Азербайджан.

При извършването на оперативно-издирвателни дейности на територията на Физулински район специалните мобилни оперативни групи на Националната агенция по разминирането на територията на Азербайджан (ANAMA) са открили 122-милиметров димен снаряд D-4, пълен с 3,6 кг бял фосфор (Р-4), изстрелян от въоръжените сили на Армения, се казва в съобщение на Агенцията.

В съобщението се отбелязва, че използването на такива снаряди срещу цивилното население и цивилни обекти е забранено съгласно международното хуманитарно право.

Общо от 27 септември до 8 октомври ANAMA във връзка с 333 сигнала (оперативни повиквания) е реагирала на 313 оперативни и спешни оперативни сигнала. Били са извършени огледи в сгради и на територията на частни имоти в Агдамски, Агдашски, Агджабедински, Бардински, Бейлагански, Билясуварски, Джебраилски, Геранбойски, Нафталански, Физулински, Тертерски, Шамкирски, Гаджигабулски, Зардабски райони, на територията на градовете Гяджа и Мингячевир, около петролопровод, на територията на Мингячевирската ТЕЦ, около Южнокавказкия тръбопровод, в засети селскостопански площи, пасища, около пътища, в горски масиви, училища.

Открити са 73 невзривени снаряда, 598 бомби с малък калибър, 6 метеорологични радиопеленгатора, използвани за военни цели, 2 дрона камикадзе (обезвредени са), 2 микрочипа от ракети и фрагменти от 100 взривили се ракети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай