Арестуваха хакери, източили $45 млн. от банкови карти

Арестуваха хакери, източили $45 млн. от банкови карти  | StandartNews.com

Ню Йорк. Прокуратурата на САЩ повдигна обвинения на осем души във връзка с може би най-големия банков обир в историята. Хакери са заподозрени, че са източили 45 милиона долара две близкоизточни банки. Компютърджиите са пробили системите на фирмите обработващи данните за кредитни карти, след което са източили парите от банкомати в 27 страни по света, информира Ройтерс.

Прокуратурата потвърди, че седем от заподозрени вече са арестувани. Предполагаемият лидер на бандата е бил убит в Доминиканската република на 27 април, информират още от САЩ.

По информация на американските власти, пребиваващите в предградие на Ню Йорк хакери през октомври 2012 година и февруари тази година са организирали две мащабни операции по кражбата на налични средства, всяка от които е продължила по няколко часа. Следствието е установило, че хакерите са разбили компютърната мрежа на компании за обработка на данни и са похитили данните по хиляди дебитни карти от платежната система „Мастъркард", издадени от банки в Обединените арабски емирства и Оман.

"Вместо с маски и оръжие, виртуалните престъпни организации използват лаптопи и интернет", заяви прокурор Лорета Линч (на снимката).

Извършени са арести и в други държави. Според прокурорите става дума за хиляди кражби от банкомати чрез фалшиви магнитни карти. Правоохранителни органи в Япония, Канада, Германия, Румъния и 12 други страни са участвали в разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай