Apple е получил до 5000 искания за лични данни

Apple е получил до 5000 искания за лични данни | StandartNews.com

Apple e получил през последните шест месеца между 4000 и 5000 искания за клиентски данни от правителствени органи на САЩ, свързани с криминални разследвания и националната сигурност, съобщиха от компанията в понеделник, предаде Reuters.

Microsoft и Facebook Inc публикува подобни данни миналата седмица, след постигането на споразумение за оповестяване на информацията с органи от националната сигурност на САЩ.

"Ние помолихме правителството на САЩ за разрешение да докладваме колко искания сме получили и начина, по който ги третираме. Ние сме упълномощени да споделим някои от тези данни", казаха от Apple.

В изявление, публикувано на уебсайта на компанията, се споменава, че исканията са били получени между 1 декември 2012 г. и 31 май 2013 г., като са били посочени между 9000 и 10 000 сметки или устройства.

Най-честата форма на исканията са били относно разследване на обири, издирване на изчезнали деца и пациенти, страдащи от Алцхаймер, както и опити за предотвратяване на самоубийство.

"Apple винаги поставя приоритет на защитата на личните данни на нашите клиенти, и ние не събираме или поддържаме бази данни с лични данни за своите клиенти", заявиха от компанията.

Apple каза, че разговорите, които се провеждат през iMessage и FaceTime са "криптирани от край до край, така че никой освен подателя и получателя не могат да ги видят или да ги прочетат. Apple не може да декриптира тези данни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай