Актьорът Джулиано Джема загина в катастрофа

Актьорът Джулиано Джема загина в катастрофа | StandartNews.com

Сбогом, гринго, сбогом, Джулиано Джема! Светът осъмна вчера с трагичната вест, че легендарният ас на италианското кино е загинал в зверска катастрофа. Джема е бил на волана на своята "Тойота ярис", когато в района на квартал "Черветери" в Рим се е сблъскал челно с мощно БМВ.

Реаниматорите в болницата в "Чивитавекия" напразно се опитвали да върнат към живота 75-годишния актьор. В колата са били синът му и още един пътник, които също са ранени. Звездата е планирал вечеря с приятели в рибен ресторант, недалеч от дома му в "Черветере". Преди това той се забавлявал в игрална зала.

Джулиано Джема, един от най-големите секссимволи на XX век, живее до 1944 г. с родителите си в градчето Реджо Емилия. След войната се връщат в Рим. Като дете намира бомба в тревата, останала от войната, която избухва и оставя видими белези по лицето и гърдите му. Като млад Джулиано няма амбиции да стане филмова звезда, въпреки че е мачо от класа. Интересува го преди всичко спорта. От 12-годишен тренира спортна гимнастика, а по-късно бокс. Изкарва войниклъка си като пожарникар. Случайно научава, че търсят статисти за филм и приятели го навиват да се яви.

Така на 18 започва работа в киностудиото "Чинечита". Отначало е статист, после - каскадьор. За пръв път се снима в епизодична роля през 1958 г. във филм на Дино Ризи "Жената на моя враг". В началото на 60-те играе в няколко псевдоисторически и приключенски филми. Точно тогава под псевдонима Монтгомъри Ууд става популярен в италианските спагети уестърни. Но това не го задоволява, иска да избяга от образа на мъжествения гринго и все повече участва в кастинги за друг тип роли. Подбира внимателно предложенията и през 60-те, 70-те и 80-те години прави запомнящи се комедийни и драматични роли. В "Гепардът" на Лукино Висконти партнира на Ален Делон и Клаудия Кардинале. Участва и в сериала "Крадци на шедьоври" (1985-1986), показван с голям успех и в България. Джулиано Джема се е снимал в над 100 филма с Кърк Дъглас, Рита Хейуърт, Хенри Фонда, Флоринда Болкан, Лив Улман, Филип Ноаре, Катрин Деньов. Героите му са благородни и честни, но най-вече обаятелни и съблазняващи. Съвсем скоро гледахме красиво остарелия Джема като мениджър на хотел в лентата на Уди Алън "На Рим с любов".

Скулптурата е другата страст на прочутия италианец, който неведнъж прави изложби със свои произведения. Често разказва в интервюта за насладата, която му носи работата с бронз и мрамор. Дъщерите му Вера и Джулиана като него са влюбени в киното и театъра. За съпругата му се знае малко - завършила е модерна литература в университета в Торино и след това е била привлечена на работа в радиото. Днес е сред утвърдените журналистки в областта на киното, но и двамата не разкриват подробности за началото на връзката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай