60-те милиона "изгубени" жени на Индия

60-те милиона "изгубени" жени на Индия | StandartNews.com

Суни Хундал, Ал-Джазира

Ню Делхи. Минаха почти седем месеца след като млада студентка беше групово изнасилена в Ню Делхи, Индия, и почина от своите ужасяващи наранявания 13 дни по-късно на 29 декември, 2012. Ускорените съдебни процеси на обвиняемите мъже току-що стартираха отново и присъдите се очакват всеки момент.

Когато хиляди индийци излязоха по улиците, за да протестират срещу неспособността на правителството да защити жените, те поискаха не само промяна в закона, а и в нагласите на хората. Но повратният момент, за който много индийци се надяваха, изглежда все още не е дошъл. И това е така, защото повечето индийци дори не признават значимостта на проблема в собствената си страна.

Да започнем с една цифра: 60 ​​милиона. Това е почти цялото население на Обединеното кралство. Това е и приблизителният брой на жените "изчезнали" в Индия. Те или са били абортирани преди раждането, убити след като са били родени, умрели от липса на грижи, защото са момичета, или може би убити от семейството на съпруга си, защото не са донесли достатъчно зестра в брака.

Този брой не е диво преувеличение или число, изтръгнато от въздуха, а е въпрос на демография. Още през 1991 г., икономистът Амартия Сен посочи, че в Азия липсват 100 милиона жени заради избора на пола на детето и лошото внимание, което се обръща на жените. Но това не е нов проблем.

През 1991 г. преброяване на индийското населението показа безпрецедентен спад на жените в съотношението мъже-жени. Масивна експлозия в избора на пола на новородените от 80-те години е довела до рязък спад в броя на момичетата. Доклад, публикуван през 2009 г. установи, че в някои селища в щата Пенджаб има едва 300 момичета на 1000 момчета.

Като цяло, Индия има 37,250,000 по-малко жени, отколкото мъже, според преброяването от 2011 г. За да се уравновеси съотношението между половете и да се увеличи броят на жените, за да съответства на нормалното съотношение в природата, се изискват около 60-70,000,000 жени. Това е броят на липсващите жени. Това явление може да бъде сравнено с геноцид.

Така че защо няма признаване на тази масова трагедия? Много индийци не искат да признаят проблема, защото той е дълбоко вкоренен в културата им.

Това е илюстрирано с начина, по който политическата върхушка реагира на бандата изнасилвачи в Ню Делхи. Първоначално, много политици просто отхвърлиха протестите по улиците. Мохан Багват, шеф на мощната националистическа организация Hindu Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), дори каза: "Отиваш в селата и горите на страната и няма да има такива инциденти на групово изнасилване или сексуални престъпления. Те са широко разпространени само в някои градове", а после продължи да обвинява "западния начин на живот" в града за сексуалните нападения.

Дори министър-председателят не каза нищо за инцидента, въпреки протестите. Въпреки това независим доклад, поръчан от правителството, направи отлични препоръки, които бяха широко приети въпреки някои изключения. Изнасилването в семейството, например, все още е законно.

Въпреки че промените в закона са добре дошли, те едва зачекват проблема. Индия и Китай сами представляват почти четири на всеки десет от всички хора на Земята. Поради ендемичния полов подбор и в двете страни, дисбалансът на жените и мъжете е без прецедент в човешката история.

Освен ако страната не признае сериозността на проблема и не направи повече, за да защити половината от населението, социалното въздействие ще се усети във всеки аспект на индийското общество в продължение на десетилетия.

В Индия, общото полово съотношение за малки деца е паднало до 916 момичета на 1000 момчета, и последователно се е влошавало през последните 60 години.

Още по-лошо, либерализирането на обществените нагласи и нарастващи доходи през последните 20 години утежнява проблема по много начини. За първи път някои индийски жени, особено в градовете, имат много свобода, но тези промени се придружават от огромна реакция под формата на по-високи нива на изнасилвания и нападения.

Но проблемът в Индия е в културните практики, които съществуват от векове. Културата не само определя законите на страната и колко добре те се изпълняват, но и ограничава или насърчава насилието срещу жените. Практики като плащане на зестра за булки, отбягването на разведени жени, предаването на наследствата само на мъжете - всичко това е част от проблема.

Според една оценка, до 2020 г. Индия ще има допълнително 28 милиона мъже на възраст за женене. Социалното въздействие на този дисбаланс е без прецедент в историята и Индия почти няма пълноценни полиция и съдебна система, които да могат да се справят с настоящия проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай