4 мерки на Мицотакис накараха гърците да подскачат от радост

Те имат за цел да поемат 70-80% от разходите за енергия за домакинствата и предприятията

4 мерки на Мицотакис накараха гърците да подскачат от радост | StandartNews.com

Правителството на Гърция представи днес пакет от четири интервенции на енергийния пазар на стойност 3,2 млрд. евро до края на годината, от които 1,1 млрд. евро ще бъдат покрити от държавния бюджет, съобщи агенция АНА-МПА.

Тези мерки имат за цел да поемат 70-80% от разходите за енергия за домакинствата и предприятията и същевременно да намалят инфлацията с до един процентен пункт.

Четирите мерки, представени от министъра на финансите Христос Стайкурас и заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис, са:

1. Удължаване на срока на действие на субсидиите за сметките за електроенергия за всички домакинства през май и юни, които за първи път обхващат потреблението над 300 киловатчаса. Разходите за тази мярка ще възлизат на 900 млн. евро и ще бъдат покрити от Фонда за енергиен преход и специалната такса от 90 процента за производителите на енергия.

2. През юни правителството ще субсидира 60 процента от увеличението на всички сметки за електроенергия, издадени в периода от декември 2021 г. до май 2022 г., които не са били покрити от предлаганите отстъпки. Марката обхваща частните потребители за основното им жилище при семейни доходи до 45 000 евро. Тази субсидия може да достигне 600 евро. Тази интервенция ще струва 280 млн. евро и ще бъде покрита от държавния бюджет.

3. Правителството ще продължи да субсидира дизеловото гориво през май и юни с 15 цента на литър. Този разход ще достигне 45 млн. евро и ще бъде покрит от държавния бюджет.

4. От юли до края на годината правителството ще въведе механизъм за усвояване на допълнителните приходи от производителите на енергия на пазара на едро с цел поддържане на по-ниски цени на дребно на електроенергията, независимо от колебанията в цените на природния газ.

Тези мерки ще доведат до значително субсидиране на домакинствата, всички предприятия и селскостопанските дружества. Разходите за тях ще достигнат 2,0 млрд. евро през втората половина на 2022 г.

Държавният бюджет ще покрие 800 млн. евро, а останалата част ще бъде финансирана от Фонда за енергиен преход и механизма за усвояване на допълнителните приходи на производителите на пазара на електроенергия на едро.

Още вчера премиерът Кириакос Мицотакис съобщи за програмата за компенсиране на високите сметки за електроенергия. Той подчерта, че държавата вече е помогнала на много уязвими домакинства с ниско потребление на стоки и услуги. В същото време, каза той, тези, които използват повече електроенергия, като отопляват домовете си с климатик или имат втори апартамент, са изправени пред огромно увеличение на сметките си за електроенергия.

Премиерът подчерта, че "независимо от европейските решения, гръцкото правителство по собствена инициатива ще стартира от юли система, която ще премахне връзката между сметките за електроенергия в страната и увеличението на световните цени на природния газ". Схемата ще продължи до една година, каза Мицотакис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай