Палестинска ракета падна в Тел Авив

Палестинска ракета падна в Тел Авив | StandartNews.com

Продължаваме операцията в Газа, докато "Хамас" ни обстрелва, обеща Нетаняху

Тел Авив. Палестинска ракета, изстреляна от Ивицата Газа, падна в района на Тел Авив. Няма материални щети и пострадали хора, съобщи армията на Израел. Това е първият случай от продължаващия две седмици конфликт между Израел и контролиращата Ивицата Газа ислямистка организация "Хамас", в който палестинска ракета пада във втория по големина град на Израел. Досега повечето палестински ракети бяха прихващани над израелска територия от защитната система "Железен купол". Ракети всеки ден се изстрелват и срещу Тел Авив, където живеят 400 000 израелци.

Над 10 екстремисти от Газа бяха убити, след като проникнаха в Израел през два тунела от северната част на анклава. Междувременно палестинските жертви от конфликта надхвърлиха 500 души. А Израел загуби 10 войници, сред които двама американци, служещи в израелската армия.

Обезпокоен от драматичната ситуация в Газа и бързо нарастващите жертви, Съветът за сигурност на ООН бе свикан на спешно заседание по искане на Йордания. Преди това съветът поиска с декларация от Израел незабавно прекратяване на операцията "Нерушима скала" и изтегляне на израелските части от палестинската територия, където те навлязоха преди три дни, след като "Хамас" отказа да спре ракетния обстрел срещу израелски обекти. Целта на операцията е да се нанесат удари по убежища и позиции на "Хамас", от които се изстрелват ракети към израелската територия и се командва враждебната дейност към израелската държава.

"Ще продължаваме операцията, докато не осигурим спокойствие на хората в Израел", каза премиерът Бенямин Нетаняху.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери замина вчера за Кайро. Там той ще обсъди възможностите за изход от конфликта в Газа с ръководителите на Египет. Кайро се опитва да посредничи между Израел и палестинците за прекратяване на огъня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай