Треньорът на Нургюл: Заслужаваше да спечели. Шефът на ФИДЕ: Няма опит

Салимова отстъпи, но завладя сърцата на цяла България и на цялата шахматна общност

Треньорът на Нургюл: Заслужаваше да спечели. Шефът на ФИДЕ: Няма опит | StandartNews.com

Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шахмат, но доказа силното присъствие на България сред елита на най-мъдрата световна игра. 

ВИЖ ОЩЕ: Жалко. Нургюл изпусна Световната купа по шах

Нургюл отстъпи, но завладя сърцата на цяла България и на цялата шахматна общност. В страната ни момичето натрупа симпатии с усърдието и борбеността си. Както и с това, че се явява на битката сама. Тя няма щаб, с нея не пътува дори и треньорът ѝ. Причината - до болка познатото "няма пари". 

ВИЖ ОЩЕ: Слави избухна с тези думи за Нургюл

"Държавата е тромава система и спортът не е на първо място", коментира треньорът на шахматистката Живко Жеков.

20-годишното момиче сяда зад шахматната дъска още на 4 години. Печели първата си битка на 6 и така намира призванието си. И посвещава живота си на това да стигне до върха. Второто място, което извоюва днес, ще ѝ донесе 35 000 долара. С част от парите ще покрие и участието си в турнира. 

"Можеше и да спечели, заслужава го, в спорта единият печели, а другия губи. Независимо, че загуби, тя беше финалист. Самият факт, че е участвала на този финал и го проведе по този начин. Един полъх на вятъра обърна нещата. Представянето ѝ е страхотен успех", каза още треньорът, предаде България Он Ер.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла. Той ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 година, а победителката в него ще си гарантира и мач за световната корона.

Президентът на световната шахматна федерация Аркадий Дворкович коментира финала за Световната купа в Баку между българската сензация Нургюл Салимова и рускинята Александра Горячкина.

След две ремита се стигна до тайбрек, спечелен от рускинята, която грабна Световната купа от втори опит.

"Александра е една от най-силните шахмтистки в света вече няколко години и беше фаворит в Баку. Победата й е по-скоро закономерна, макар и да имаше и други великолепни претендентки за успеха.

По време на финала инициативата владееше българската шахматистка, но видимо не й достигаше опит в играта на такова високо ниво. Именно заради по-големия си опит Горячкина надделя. В края именно търпението на рускинята изигра роля. Тя разбираше, че не рискува нищо и мъчеше съперницата си.

Обективно още след дебюта позицията й беше по-силна, а Нургюл просто се умори и не успя да се защити. Въпреки всичко тя изигра много добър турнир", коментира Дворкович, цитиран от ТАСС, предаде topsport.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай