Топ атлети идват за софийския маратон

Общият награден фонд е над 80 000 лв

Топ атлети идват за софийския маратон | StandartNews.com

Изключително класни атлети ще участват в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон. В условията на пандемия българската столица е една от малкото, които успяха да запазят това емблематично за града събитие, което тази есен се радва на огромен интерес от елитни бегачи.

"Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града ни и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка тази година. Това е причината тази година да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км. На 11-и октомври участие ще вземат близо 2400 състезатели от трите дисциплини. От миналата година маратонът е с ново, по-удобно за участниците, трасе, а маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг". Промени в движението заради маратона ще има и заради това отново апелираме софиянци за разбиране и толерантност. От 20.00 часа на 10-и октомври се забранява влизането на превозни средства между улица „Г.С.Раковски" и площад „Александър Батенберг". От 8.00 на 11-и октомври до 19.00 ще бъде забранено влизането на превозни средства по цялото трасе па маратона. Информация за промените в движението може да се открие и на сайта на СО – Sofia.bg", заяви на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта.

На срещата с медиите специални поздравления получи Анатоли Илиев, който отбелязва юбилейни 30 години откакто е основен двигател в организацията на Софийския маратон. Той благодари на спонсорите и на всички, ангажирани в целогодишната подготовка да предоставят отлични условия за участници, гости и зрители.

„Държавните шампиони в полумаратона ще се определя по време на софийския маратон следващата неделя. Това прави събитието още по-престижно. В първенството ще стартират изтъкнатите български бегачи Маринела Нинова, Петко Стефанов и др.,“ каза Диян Драшков, спортен директор на БФ лека атлетика

Стана ясно, че тази година в Wizz Air София маратон се очакват много силни резултати. Основание за това дават заявките от елитни атлети. Десетки маратони по света бяха отменени заради здравните мерки и сега желаещите да стартират в София класни маратонци са много. „Наложи се да редуцираме заявките, но със сигурност сега в София ще видим състезатели с впечатляващи резултати. При жените се открояват атлетки от Япония, Кения и Украйна с лични рекорди 2.27-2.30 ч., а при мъжете имаме кениец – Дънкан Коеч - с върхово постижение 2.04 часа. Досега имаме записани над 300 чужденци, заявките са още отворени. Можете да се запишете и в рейсофиса, който ще заработи от следващия четвъртък в Княжеската градина до Орлов мост, но много по-удобно е да направите това онлайн,“ обяви Даниел Дуков, спортен директор на софийския маратон.

Специално за събитието бе издадено малко списание, част от сп. „Спринт“, което е събрало най-интересното за това символично за града състезание – история, рекорди, куриози, факсимилета, плюс много снимки и графики. Общият награден фонд е близо 80 000 лв., с много бонуси и премии, а националната телевизия ще излъчи маратона директно  по БНТ3. На пресконференцията бяха представени фланелката и малката раничка, които всеки състезател ще получи. Тази година паметният медал за участие ще бъде със стилизирано изображение на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

МИНАЛОГОДИШНИТЕ ПРИЗЬОРИ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2019

42.195 км

МЪЖЕ: Осеа Туей (Кения) 2.15:55 ч. Юсеф Сбай (Мароко) 2.15:56 ч. Алемайеху Лема (Етиопия) 2.16:55 ч.

ЖЕНИ: Хайелом Шегае (Етиопия) 2.35:33 ч., Бети Чепквони (Кен) 2.36:54, Хилда Чебой (Кен) 2.40:07 ч. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай