Спортист №1 на България: Очквах да съм в тройката

Футболът не е единствения спорт у нас, категоричен е Владо Илиев

Спортист №1 на България: Очквах да съм в тройката | StandartNews.com

Владимир Илиев спечели тазгодишната анкета "Спортист на годината". Заради участие на стартовете в Световната купа по биатлон той не успя да вземе лично наградата си. Все пак Владо коментира пред БНР какво е за него това отличие.

„Не мога да кажа все още дали са отминали емоциите, защото тук, където сме, във Франция, сме много зле с обхвата и интернета. Все още не съм получил всички поздравления. Много рядко влизам и успявам да влезна в интернет и да се чуя с някой познат. Просто сме в такава местност, където навсякъде са планини.

Очаквах да съм в първите трима, но за първото място имах някакви съмнения. Хората така са преценили и смятам, че е заслужено. В нашия спорт, за съжаление, не винаги зависи всичко от теб. Ако всичко с мен и с моя екип е наред, смятам, че ще успеем да потвърдим резултатите в следващите състезания“, заяви Владимир Илиев пред БНР.

„Приятно е името ми да бъде до такива спортисти като Катя Дафовска и всички други победители през годините. Надявам се да се обърне още повече внимание към зимните спортове, защото имаме прекрасни условия в България, но според мен все още не са добре доразвити, за да са конкуренти на европейските. Надявам се този успех да допринесе за развитието на зимните спортове и след мен да има по-добри бази за всички видове зимни спортове. За да може малките деца да тренират и след време да се повтарят тези успехи. А не да бъдем само трима спортисти на годината от зимните спортове.

Базите са големите ни проблем. Просто в Европа и в Скандинавието всяко място, където позволява да бъде развит зимен спорт има база и я правят, и ходят милиони. Докато в България, за съжаление, в последно време само стадиони се правят. Не смятам, че единственият спорт е футболът. Трябва да се развиват спортове, които имат успехи и които са показали през години. Трябва да се набляга на тях“, каза още Илиев.

Спортист номер 1 на България за 2019 година пред БНР разкри и колко трудно е за един българин да пробие в белите спортове. „Най-трудно ми беше в началото, за да получа хубава екипировка, да подпиша личен договор с фирмата, която ми дава ски. Беше много трудно, защото това всичко е политика, както навсякъде. В България не се карат такъв вид ски и нямат продаваемост, а тях първото нещо, което ги интересува, е именно това. Поради тази причина спортистите от големите държави са на първи план, защото там продават хиляди, да не кажа милиони чифтове ски. Доста трудно е да пробиеш, да си равнопоставен с най-добрите. Това може би ми беше най-трудно.

Минавали са ми мисли за отказване, особено след някоя от Олимпиадите. Но просто аз съм такъв човек, знаех, че ще се получи рано или късно. Просто трябваше да се потрудя още повече. В основата на всичко е трудът. В нашия спорт трябва и техническата част да е на ниво, защото големите държави разполагат с много ресурс и хора, за да се грижат за тези неща“, каза още Владимир Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай