Специални здравни мерки за софийския маратон на 10 октомври

Над 2500 атлети са заявили участие

Специални здравни мерки за софийския маратон на 10 октомври | StandartNews.com

Над 2500 бегачи са заявили участие в Wizz Air София маратон до края на приключилата снощи онлайн регистрация. Към тях ще се добавят и атлетите, които ще се запишат в състезателния офис на надпреварата, който ще отвори врати днес, точно в 14 ч. в Княжеска градина до Орлов мост.

Маратонът на София е тази неделя, 10 октомври, със старт от 9.30 ч. от площад Батенберг и с познатото вече трета година обновено трасе. В 9.45 ч. ще потеглят участниците в полумаратона, а в 10 ч. ще тръгнат бегачите на 10 км.

Организаторите са предвидили редица мерки във връзка с противоепидемичната обстановка. В зоната преди старта ще бъде оформени буферни зони и ще бъде позиционирана специална дезинфекционна арка, през която ще преминават участниците. Всички подкрепителни пунктове ще предлагат само опаковани продукти и течности. И тази година е отменен масовият старт, а Столична община ще осигури ваксинационен център за всеки желаещ в зоната на старт-финала.

25 са елитните бегачи, които пристигат за участие в Wizz Air София маратон. На старт ще застанат класни атлети от Кения, Мароко, Турция, Украйна и др. Големият маратон е валиден за Държавно първенство, тъй че ще видим и най-добрите в България, много от тях са амбицирани да подобряват рекорди. Маратонци от над 30 държави ще стартират в неделя от площад Батенберг, в дългата дистанция се очакват над 600 бегачи.

Отново са фиксирани бонуси за рекорди на трасето, които от миналата година са 2.13:02 ч. при мъжете и 2.28:38 ч. при дамите, а премията ще е по 2000 лв. Държавните рекорди при жените ще атакуват участничката на олимпиадата в Рио Милица Мирчева, Маринела Нинева, най-бързата българка от Стара Загора тази пролет Христина Козарева и др. При мъжете ще видим Йоло Николов, най-бързия българин от маратона в Стара Загора т.г. Шабан Мустафа, Исмаил Сенанджи и др.

В София ще бъде определен и крайният победител в надпреварата за Джакпота от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне във веригата „Бягането като начин на живот“, включваща маратоните в Стара Загора, Варна и столицата. В момента класирането по новоприетия стимулиращ по-високи резултати регламент е следното:

Наом Джабет (Кен)       30 т.

Бернард Санг (Кен)      15 т.

Бети Чепквони (Кен)     10 т.

Йелена Долинин (Изр)   8 т.

Победителката от Стара Загора и Варна т.г. - Наом Джабет ще бяга и в София в неделя, поради което е с най-голям шанс за спечелването на бонуса, защото при победа се дават по 15 т. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

За трета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай