Скатов: На Гашербрум имаше страшна буря

Алпинистът разказа за успешната атака на осмия си осемхилядник

Скатов: На Гашербрум имаше страшна буря | StandartNews.com

Атанас Скатов е в лагер 3 на 7100 м. височина под връх Гашербрум 1 (8080 м), където е нощувал след успешното изкачване на върха вчера. Ето какво разказа алпинистът за успешната атака на осмия си осемхилядник.
“ Тръгнахме вчера към 15.30 от лагер 3 за атака на върха. Бяхме 14 човека - алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отказаха и на върха се качихме 12 човека. Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили вързани на свръзка ( с въже за осигуряване) по 3-4 ма човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Газили сме до колене в снега.
Тъй като нямаше опънат парапет през нощта в тъмното на няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме 2 часа да изгрее слънцето за да се ориентираме за правилната посока. Имаше доста силен вятър.
Сутринта когато изгря слънцето се откриха много красиви гледки и се видя ясно върха както и околните върхове- К2, Гашербрум 2. Продължихме нагоре. Малко преди върха падна мъгла , а малко след него се изви страшна буря. Времето на тези върхове се променя за минути. Слизахме всички надолу по стръмния склон. Имаше места, по които съм се пързалял по корем със забит пикел пред мен , за да се спирам. Много дълго качване беше това, непредвидимо и с много променливо време. На слизане отново видях трупове на загинали алпинисти там кой знае кога. Слизането беше изморително като се има впредвид и факта, че не съм спал вече 7 дни както трябва.Толкова изморен не съм бил никога! Поздравявам всичките си приятели, последователи и СПОНСОРИ за подкрепата. Заедно напред и нагоре към един по- добър свят и по- чиста планета!”, написа Скатов от Пакистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай