Русия само с 10 лекоатлети на олимпиадата в Лондон

Глобиха РУСАДА с $10 млн. долара за нарушаване на антидопинговите правила

Русия само с 10 лекоатлети на олимпиадата в Лондон | StandartNews.com

Руската лекоатлетическа федерация беше глобена с 10 милиона долара заради нарушаване на антидопинговите правила. Решение за санкцията бе взето днес по време на втория ден от 221-ия Съвет на Световната атлетика, който се проведе в Монако. Участие в него взе и Добромир Карамаринов, който е член на Съвета от 2019-а година. На заседанието си в Монако световната федерация също така постанови, че само десет руски състезатели ще могат да участват на Олимпийските игри в Токио 2020 и то като неутрални спортисти.
Руската централа е със замразени права от ноември 2015 година в следствие на скандала с манипулирани тестове от Московската антидопингова лаборатория.
Половината от сумата трябва да бъде изплатена до 1 юли тази година, а останалите 5 милиона са условни за следващите две години, като те ще бъдат дължими при ново допинг-нарушение или ако Световната атлетика прецени, че няма необходимия прогрес борбата с допинга.
Санкцията беше наложена, след като от Руската леокатлетическа федерация признаха вината си по делото на състезателя на скок височина Данила Лисенко, чийто пропуснати допинг проби са прикрити от старото ръководство на централата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай