Депресията удари футболистите

Нямат нито апетит, нито енергия, нито самочувствие

Депресията удари футболистите | StandartNews.com

Наблюдава се рязко покачване на процента футболисти, които страдат от депресия, заради пандемията от COVID-19, която доведе до спиране на почти всички футболни първенства по света и задължителна самоизолация за много от футболистите. Това показва изследване, проведено от Медицинския център на Амстердамския университет по поръчка на международния профсъюз на футболистите ФИФПро, цитирано от БГНЕС.

Според проучването 22 процента от футболистките и 13 процента от футболистите показват симптоми, които кореспондират с диагнозата депресия, като загуба на интерес, липса на апетит, загуба на енергия и самочувствие. За сравнение, процентите са били съответно 11 за жените и 8 за мъжете за подобно проучване, направено през месеците декември и януари.

“Във футбола, изведнъж млади мъже и жени трябва да се справят със социалната изолация и преустановяването на техния професионален живот, както и съмнения за бъдещето им. Това е време на голяма несигурност за футболистите и техните семейства”, коментира главният медицински експерт на ФИФПро Венсан Гутебарж.
В изследването на Амстердамския университет са взели участие 1134 футболисти на средна възраст 26 години и 468 футболистки на средна възраст 23 години от общо 16 страни.
“Напълно наясно сме, че това е отражение на проблем, който засяга цялото общество и няма данни, че той засяга по-тежко нашите членове. Футболистите са по-близки до нормалното общество, отколкото хората си мислят”, коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман. “Средната продължителност на договорите на футболистите е две години, а средният им доход е близък до средния за обществото. Много от тях са неизменно зависими от футболните си качества и не са готови за това, което ще дойде след края на кариерата им”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай