Пандемията рязко свали цената на топ клубовете

Олимпик Марсилия е с най-големи загуби

Пандемията рязко свали цената на топ клубовете | StandartNews.com

Пандемията с коронавируса е на път да преобрази изцяло световния футбол, който беше тръгнал по много опасен път с бомбастичните трансфери за над 100 милиона евро. Според куп експерти рекордната покупка на Неймар от 222 милиона евро (от Барселона в ПСЖ през лятото на 2017 година) дълго време ще остане на върха в класациите и дори ще дойдат времена, в които сумата ще граничи с фантастиката. Нещо повече - говори се, че най-скъпият футболсит в момента Килиян Мбапе ще струва 35-40 милиона евро! При побожение, че нападателят сега се котира на около 250 милиона...

В момента грандовете търпят огромни финансови загуби, защото не отчитат никакви приходи от телевизионни права, продажба на билети или фенски артикули. Заплатите на играчи и персонал обаче се плащат и сега. Това е доста голяма финансова тежест за клубовете.

Колкото по-дълго време продължава извънредното положение заради разпространението на заразата, толкова повече клубовете ще губят от своята финансова мощ, защото при "нормализирането" на живота те ще трябва да компенсират загубите си.

       Олимпик Марсилия с най-големи загуби

CIES Football Observatory изчисли с какъв процент ще се обезцени всеки състав, ако до 30 юни не се подновят шампионатите на Стария континент.

Лидер в черната класация е Олимпик Марсилия, чиято стойност ще спадне с близо 38%. Следват Интер, Верона, СПАЛ, Шефийлд Юнайтед и Байерн Мюнхен. В Топ 20 има още няколко колоса - Реал Мадрид, ПСЖ, Милан и Барселона.

Играчите на Манчестър Сити например ще поевтинеят с 30.3%, или с общо 412 милиона евро. За Барса сумата е 366 милиона евро за целия състав, а за Ливърпул - 353 милиона евро. При Реал Мадрид е 350 милиона евро, а ПСЖ - 302 млн. евро.

      Очаква се пропадане на трансфери

Едно е сигурно: дори най-богатите клубове няма да правят излишни бомбастични трансфери в близко бъдеще. Напълно е реално и много от планираните скъпи трансфери преди началото на епидемията, това лято изобщо да не се осъществят. Пример за това е да кажем интересът на Ливърпул към германския национал Тимо Вернер. Този трансфер се считаше за сигурен, но за момента никой не може да каже дали това би станало факт. А зи за много други.

Има един положителен ефект. Световната икономическа и психологическа криза поне ще ликвидира финансовата лудост, в която беше изпаднал футболът. и тя поставяше под въпрос неговото съществуване въобще.

     Само три клуба на Острова ще могат да харчат пари

 Стряскаща прогноза на бивш шеф на Ливърпул. Бившият директор на Ливърпул и Тотнъм Деймиън Комоли излезе със стряскаща прогноза, че само 3 клуба във Висшата лига ще имат възможност да харчат пари през идния летен трансферен прозорец.

Комоли смята, че пандемията от коронавирус ще окаже много сериозно влияние върху трансферния пазар. Той вярва, че ще се увеличи значително броя на наемните сделки на Острова, тъй като редица клубове трудно ще оцелеят финансово след тоталното спиране на футбола за толкова дълго време.

"Един агент ми сподели онзи ден, че само три клуба от Висшата лига ще има средства да дават пари за трансфери през идното лято. Не знам до колко е вярно, но обикновено, когато го казват агенти, значи имат вътрешна информация", започна Комоли.

"Трансферната активност може да е много ниска. Може да видим размени на играчи и наемни сделки предимно. Трансферните цени и суми генерално също смятам, че ще спаднат значително".

"Колкото по-дълго продължава тази криза, толкова повече клубове ще изпадат във затруднено финансово положение. От това ще страдат трансферните суми, както и заплатите на играчите", завърши той.

       Неназован гигант губи по 9 млн.паунда на седмица

Голям английски тим понася финансови загуби на стойност внушителните 9 милиона на седмица по време на пандемията от коронавирус.

Продължаващата блокада на мачовете на Острова започва да си казва тежката дума върху финансовото състояние на клубовете. Липсата на приходи за билети и спрените плащания от спонсорите означават, че тимовете на практика са без никакви приходи за този период.

Изданието "Daily Mirror" споменава за неназован гигант от елитната английска дивизия, който губи по цели 9 милиона на седмица. Най-големите разходи за тимовете продължава да са свързани с изплащането на заплати на футболистите.

Темата за орязването на възнагражденията продължава да е на дневен ред, като няколко клуба вече успяха да постигнат споразумение с играчите си. При други обаче преговорите продължава да вървят бавно и безплодно.

 Алчни играчи не намаляват космически заплати

Ето типичен пример, че сред днешните играчи има много алчни хора, които не живеят на тази земя. Трима играчи на Арсенал са отказали предложението на ръководството да си намалят заплатите. Вчера от лондонския клуб обявиха, че са постигнали споразумение за съкращаване на възнагражденията на играчите и треньорите с 12,5 процента заради пандемията от коронавирус.

Според информация на "Мирър" сред отказалите е най-скъпоплатеният играч на "артилеристите" Месут Йозил. 31-годишният германски национал получава по 400 000 евро на седмица. Имената на другите двама не се споменават.

Споразумението с играчите се базира на предположението, че сезон 2019/2020 ще бъде довършен и клубът ще получи всички суми по контракта от телевизионни права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай